Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfe
ed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "TRANSREM sp. z o. o. - Joanna Kokulska" <j...@n...transrem.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: zapiekana z brokułam!!pychota:-)
Date: Fri, 24 Jan 2003 12:38:51 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <b0r8o1$peh$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pe179.opole.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1043408450 26065 217.96.240.179 (24 Jan 2003 11:40:50 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 24 Jan 2003 11:40:50 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:143807
Ukryj nagłówki
Filet z kurczaka zapiekany z ziemniakami, marchewką i brokułami
Składniki :
75 dag ziemniaków
30 dag marchewki
35 dag brokułów
3/8 litra rosołu ( instant)
1 podwójna pierś z kurczaka ( 35 dag)
2 łyżki oleju
sól, biały pieprz
3 dag masła
? litra mleka
6 dag tartego żółtego sera ( najlepiej gouda)
tarta gałka muszkatołowa
natka pietruszki do dekoracji
trochę tłuszczu do posmarowania formy
Przygotowanie : ziemniaki umyć, gotować 20 minut w osolonej wodzie.
Marchewki oczyścić, obrać, pokroić w ukośne plasterki. Brokuły oczyścić,
umyć, podzielić na małe różyczki. Rosół zagotować, do wrzątku włożyć
przygotowane warzywa, gotować 4 minuty na małym ogniu pod przykryciem.
Odcedzić, dobrze osączyć na sitku, rosół przelać do miseczki, zachować.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na 4
kawałki. Mocno rozgrzać olej na patelni, smażyć na nim kawałki kurczaka
kilka minut ze wszystkich stron na średnim ogniu. Przyprawić na pikantnie
solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, krótko przelać zimną wodą, obrać,
pokroić w plasterki. Formę żaroodporną posmarować tłuszczem, układać w niej
na przemian ziemniaki, marchewkę i brokuł. Na wierzchu umieścić filety.
Masło rozgrzać w rondlu, oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Podlać rosołem i
mlekiem, gotować 4-5 minut na małym ogniu nie przerywając mieszania. Dodać
starty ser, rozpuścić. Przyprawić solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową.
Sosem serowym polać warzywa i mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika,
zapiekać 30 min w temperaturze 200 stopni C. Udekorować natką .
|