Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Goha" <g...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: zapiekanaka ziemniaczano - cebulowa / porazka?
Date: Sat, 29 Mar 2003 17:58:01 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <b64ju5$svk$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pg239.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1048957702 29684 217.99.108.239 (29 Mar 2003 17:08:22
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 29 Mar 2003 17:08:22 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:151109
Ukryj nagłówki
Witam
skusilam sie dzis na wyprobowanie przepisu na ziemniaczano - cebulowa
zapiekanke, podawanego na grupie jakis czas temu. No i niestety nie jestem
zadowolona z wynikow :o(
Przepis brzmial:
<<Warstwami układasz pokroje ziemniaki (surowe), cebule i starty ser,
przedostatnia wartswa jest kwasna gesta smietana z rosołem w proszku ( na
200 gram smietany 2 łyzeczki rosołu), tak dosyc sporo tej smietany, bo to
jest najlepsze z całej zapiekanki, na to duzo startego sera i do piekarnika.
180 stopni.
Czas - 40 do 60 minut - generalnei do momentu az ser bedzie rumiany :) >>
ziemniaki pokroilam w raczej cienkie plasterki ( jakies 3-4 mm grubosci).
Mam niezbyt duze naczynie zaroodporne (poj 2 l) . ulozylam 3 warstwy
ziemniakow i odpowiednio duzo warstw miedzy nimi ;o) uzylam kwasnej
smietany szczecineckiej firmy Emilk (bo taka byla w sklepie) - jedno
opakowanie 180ml.
Zapiekalam toto przez jakies 65 minut, najpierw przez 40 pod przykryciem,
zeby mi sie od razu ser nie przypiekl, a potem bez pokrywki.
Efekt: ziemniaki byly twardawe i tylko niektore nadawaly sie do zjedzenia;
pojawilo sie sporo plynu/soku(?);
smietana byla w formie malych grudek. bez zastrzezen do zjedzenia nadawal
sie tylko ser z wierzchu :o(
generalnie nie bardzo :o(
co zrobilam nie tak?
no bo chyba nie o taki efekt chodzilo...
pozdrawiam smetnie ;o)))
Myszka
|