Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!newsfeed
.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: zapiekanka pychota
Date: Fri, 7 Mar 2003 07:25:06 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <b49e13$hjp$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1047018339 18041 213.25.246.186 (7 Mar 2003 06:25:39
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 7 Mar 2003 06:25:39 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:148217
Ukryj nagłówki
Jesl znudzily Wam sie kanapki na kolacje albo potrzebujecie cos cieplego i
szybkiego w robocie do piwa polecam nastepujaca zapiekanke:
Potrzebne;
bulka wroclawska ( jest krotsza niz bagietka ale szersza i bardziej
miesista)
1/4 jednej kostki masla
1-2 zabki czosnku
troche boczku wedzonego,
majeranek (niekoniecznie)
Rozkrajamy bulke wzdluz na dwie duze kromy. Do potrzebnej ilosci masla
(lepiej wczesniej wyjetego z lodowki) dodajemy wycisniete1-2 zabki czosnku.
Mieszamy lyzka wypukla strona, aby maslo stalo sie czosnkowe
rownomiernie.Smarujemy obie kanapy takim maslem. Na to kladziemy cienko
pokrojone plastry boczku wedzonego i posypujemy majerankiem.Tak przygotowane
kanapki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (u mnie gazowy) na
10 minut. Bulka staje sie chrupka, czosnkowa i sama rozplywa sie w ustach.
Boczek nie zrumieni sie, ale roztoczy boski zapach wedzonki. Niebo w
gebie.Najlepiej od razu kupic pare bulek:))Wariacje z wierzchem moga byc
rozne: usmazone pieczarki, sery.
Jola L-L
|