Data: 2003-03-07 10:27:27
Temat: Re: zapiekanka pychota
Od: Shrek <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jesl znudzily Wam sie kanapki na kolacje albo potrzebujecie cos cieplego i
> szybkiego w robocie do piwa polecam nastepujaca zapiekanke:
>
> Potrzebne;
> bulka wroclawska ( jest krotsza niz bagietka ale szersza i bardziej
> miesista)
> 1/4 jednej kostki masla
> 1-2 zabki czosnku
> troche boczku wedzonego,
> majeranek (niekoniecznie)
>
> Rozkrajamy bulke wzdluz na dwie duze kromy. Do potrzebnej ilosci masla
> (lepiej wczesniej wyjetego z lodowki) dodajemy wycisniete1-2 zabki czosnku.
> Mieszamy lyzka wypukla strona, aby maslo stalo sie czosnkowe
> rownomiernie.Smarujemy obie kanapy takim maslem. Na to kladziemy cienko
> pokrojone plastry boczku wedzonego i posypujemy majerankiem.Tak przygotowane
> kanapki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (u mnie gazowy) na
> 10 minut. Bulka staje sie chrupka, czosnkowa i sama rozplywa sie w ustach.
> Boczek nie zrumieni sie, ale roztoczy boski zapach wedzonki. Niebo w
> gebie.Najlepiej od razu kupic pare bulek:))Wariacje z wierzchem moga byc
> rozne: usmazone pieczarki, sery.
>
> Jola L-L
Sugeruje nalozyc na to jeszcze duzo imbiru i przykryc zoltym serkiem
(moze byc tez taki podwedzany....
Po wyjeciu z piekarnika, juz ew. tylko ketchup.... :D
Ech... rozmarzylem sie....
Pozdr.,
Shrek
|