Data: 2003-03-07 06:25:06
Temat: zapiekanka pychota
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jesl znudzily Wam sie kanapki na kolacje albo potrzebujecie cos cieplego i
szybkiego w robocie do piwa polecam nastepujaca zapiekanke:
Potrzebne;
bulka wroclawska ( jest krotsza niz bagietka ale szersza i bardziej
miesista)
1/4 jednej kostki masla
1-2 zabki czosnku
troche boczku wedzonego,
majeranek (niekoniecznie)
Rozkrajamy bulke wzdluz na dwie duze kromy. Do potrzebnej ilosci masla
(lepiej wczesniej wyjetego z lodowki) dodajemy wycisniete1-2 zabki czosnku.
Mieszamy lyzka wypukla strona, aby maslo stalo sie czosnkowe
rownomiernie.Smarujemy obie kanapy takim maslem. Na to kladziemy cienko
pokrojone plastry boczku wedzonego i posypujemy majerankiem.Tak przygotowane
kanapki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (u mnie gazowy) na
10 minut. Bulka staje sie chrupka, czosnkowa i sama rozplywa sie w ustach.
Boczek nie zrumieni sie, ale roztoczy boski zapach wedzonki. Niebo w
gebie.Najlepiej od razu kupic pare bulek:))Wariacje z wierzchem moga byc
rozne: usmazone pieczarki, sery.
Jola L-L
|