Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!lublin.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: zbajerowany Kartoffelsalat (P)
Date: 21 Aug 2002 20:20:58 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 45
Message-ID: <00c201c2493f$4059f600$0200a8c0@tea>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1029954058 27361 192.168.240.245 (21 Aug 2002 18:20:58 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Aug 2002 18:20:58 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id UAA28341
for <p...@n...pl>; Wed, 21 Aug 2002 20:20:10 +0200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id UAA28341
for <p...@n...pl>; Wed, 21 Aug 2002 20:20:10 +0200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id UAA28341
for <p...@n...pl>; Wed, 21 Aug 2002 20:20:10 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:121434
Ukryj nagłówki
Teutonska klasyka z odrobina wloskiej fantazji :-)- zrobilam dzis na kolacje
i zostala zakwalifikowana jako "zrobmy to jeszcze raz " ;-)
Salatka ziemniaczana z majonezem bazyliowym
70 dag ziemniakow ugotowanych w mundurkach - najlepiej ugotowanych
poprzedniego dnia i wlozonych do lodowki (salatkowych, nierozlatujacych sie)
2 jajka ugotowane na twardo
2 czerwone, male cebulki
2 duze pomidory Lima
2 garscie lisci bazylii (swiezych)
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
Marynata
3 lyzki octu winnego bialego
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka soli
Majonez: (jak sie wam nie chce lapek brudzic, to wezcie 2 lyzki gotowego
majonezu + kilka kropel cytryny + odrobina ulubionej musztardy)
1 lyzka musztardy dijonskiej
1 zoltko
1 lyzka soku z cytryny
sol
pieprz
ok. 0,5 szklanki oleju
Mieszamy skladniki marynaty, zagotowujemy i "pykamy" na malym ogniu przez 3
minuty.
Ziemniaki rozbieramy z mundurkow, kroimy w kostke, polewamy ciepla marynata
i odstawiamy na pol godziny (od czasu do czasu mieszamy).
Pomidory obieramy ze skorki, jajka ze skorupek, cebulke z lupinek i kroimy w
kostke.
Siekamy drobniutko tasakiem bazylie.
Pomidory, cebule i jajka mieszamy z ziemniakami. Przygotowujemy majonez a
nastepnie mieszamy go z jogurtem i bazylia - sosem polewamy salatke,
schladzamy i jemy :-)
Przepis jest wlasna interpretacja przepisu znalezionego na stronie
http://www.kartoffelsalate.de/ - ktora bardzo polecam - niestety tylko dla
tych, ktorzy znaja jezyk Goethego. A jutro bedzie chyba Kartoffelsalat mit
Bohnen (czyli z zielona fasolka) :-)
Herbatka efemeryczna i teutonska chwilowo
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|