Data: 2001-08-27 09:16:50
Temat: 1 kg wolowiny - pychota do chlebka
Od: "Monisiatko" <M...@c...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ktos pytal o przepis na danie z 1 kg wolowiny. Ja ostatnio robie Tjankol - danie z
dalekiej polnocy, chyba z Finlalndii. Dostalam od znajomej Polki ze Szwecji, z ktora
mailuje o kuchni, zas ona dostala od znajomej z polnocy.
Piekny kawalek (1 kg to tak akurat) zamrazamy na kosc. Nastepnie wsadzamy do zimnego
piekarnika, piekarnik nastawiamy na 75 stopni C i pieczemy 12 godzin.
Ja pieke w elektrycznym piekarniku, zostawiam na noc.
Nastepnie miesko wyjmujemy i wkladamy na 2 godziny do zalewy.
Zalewa:
Zagotowac 1 litr wody z 1 decylitrem soli kuchennej, 1 lyzeczka swiezo zmielonego
pieprzu i 1 lyzeczka jalowca.
I jesc. Pyszne!!!
Tak... brzmi dziwnie, nieprawdaz? Ja tez tak podchodzilam do przepisu , zrobilam
pierwszy raz na swieta wielkanocne i teraz co jakis gosc lub domownik domaga sie
tego \"pysznego mieska\".
Monisiatko
--
==========================================
POLNEWS - archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
|