Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!n
ot-for-mail
From: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ale pasztet!
Date: Wed, 29 Mar 2000 12:32:54 +0000
Organization: -
Lines: 29
Message-ID: <3...@j...krakow.pl>
Reply-To: j...@j...krakow.pl
NNTP-Posting-Host: red176.jagiellonia.krakow.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Mailer: Mozilla 4.05 (Macintosh; I; PPC)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25807
Ukryj nagłówki
Nie wiem, czy to jest przepis "wege", zresztą jestem zdania, że może
tego spróbować każdy, nawet taki zdeklarowany mięsojad jak ja. A to
dlatego, że to jest pyszne! A tanie i zdrowe.
PASZTET Z FASOLI
1 szklanka białej, drobnej suchej fasolki (tzw. perłówka),
5 dużych ziemniaków, 10 dag musztardy, ok. 7 dag stopionego smalcu, 1
jajko, majeranek (dużo!!!), czosnek, sól, pieprz
Fasolę namoczyć na noc w chłodnej wodzie, następnego dnia ugotować w tej
samej wodzie, soląc. Odcedzić i ostudzić. Ziemniaki wyszorować, ugotować
w mundurkach, po ostudzeniu obrać i zemleć razem z fasolą. Dodać jajko,
stopiony smalec, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i resztę
przypraw, dokładnie wymieszać.
Formę keksówkę wysmarować masłem, wpakować w nią masę
ziemniaczano-fasolową, na wierzch ułożyć jeszcze kawałeczki masła (takie
grubawe wiórki), piec ok. 60 min w temp. 200 st. C.
Podana ilość wystarczy na jedną klasyczną foremkę.
Pyszne na chłodno na chlebku.
Jeszcze dwie uwagi - ja nie żałuję musztardy, bo dodaje ostrawego
smaczku (nie żałuję też majeranku), no a smalec pewno można zastąpię
innym, zdrowszym tłuszczem, ale ja tak właśnie zrobiłam i jest mniam.
Smacznego
Joanna
|