Data: 2000-03-29 12:32:54
Temat: Ale pasztet!
Od: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Nie wiem, czy to jest przepis "wege", zresztą jestem zdania, że może
tego spróbować każdy, nawet taki zdeklarowany mięsojad jak ja. A to
dlatego, że to jest pyszne! A tanie i zdrowe.
PASZTET Z FASOLI
1 szklanka białej, drobnej suchej fasolki (tzw. perłówka),
5 dużych ziemniaków, 10 dag musztardy, ok. 7 dag stopionego smalcu, 1
jajko, majeranek (dużo!!!), czosnek, sól, pieprz
Fasolę namoczyć na noc w chłodnej wodzie, następnego dnia ugotować w tej
samej wodzie, soląc. Odcedzić i ostudzić. Ziemniaki wyszorować, ugotować
w mundurkach, po ostudzeniu obrać i zemleć razem z fasolą. Dodać jajko,
stopiony smalec, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i resztę
przypraw, dokładnie wymieszać.
Formę keksówkę wysmarować masłem, wpakować w nią masę
ziemniaczano-fasolową, na wierzch ułożyć jeszcze kawałeczki masła (takie
grubawe wiórki), piec ok. 60 min w temp. 200 st. C.
Podana ilość wystarczy na jedną klasyczną foremkę.
Pyszne na chłodno na chlebku.
Jeszcze dwie uwagi - ja nie żałuję musztardy, bo dodaje ostrawego
smaczku (nie żałuję też majeranku), no a smalec pewno można zastąpię
innym, zdrowszym tłuszczem, ale ja tak właśnie zrobiłam i jest mniam.
Smacznego
Joanna
|