Data: 2006-08-14 19:32:43
Temat: BARSZCZ UKRAINSKI Z BAKLAZANEM
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ugotować wywar na kościach. Do wywaru dodać siekaną kapustę, zagotować,
dodać ziemniaki i bakłażan pokrojone w kostkę i pogotowac 10-15 min. Buraki
posiekać na słomkę, poddusić na oleju z przecierem lub koncentratem
pomidorowym, pod koniec dodać kwas z kiszonych buraków (można zakwasić
octem). Wlać do wywaru, dodać posiekaną w słomkę paprykę i pomidory
pokrojone na cząstki, zeszklone na patelni w oleju marchew pietruszkę i
cebulę. Dodać cukier, sól, pieprz (ja daję w ziarnie, także ziele
angielskie) i liść laurowy.
Na talerz do barszczu łyżkę dobrej śmietany, posiekaną zieleń pietruszki i
koperku.
Proporcje na cztery osoby
Buraki - 20dag
Ziemniaki - 20dag
Bakłażan - 10dag
Kapusta biała - 15dag
Papryka słodka - 5dag
Pomidory - 10dag
Koncentrat - słoiczek lub puszka
Pietruszka, marchewka, cebula - po jednej szt.
Olej
Cukier - 1 łyżeczka od herbaty
Kwas buraczany - 1 szklanka lub ocet do smaku
Śmietana - cztery łyżki
Woda - 2 litry
Przyprawy - do smaku
|