Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.g
ermany.com!postnews.google.com!v45g2000cwv.googlegroups.com!not-for-mail
From: "ikselka" <i...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Chińszczyzna - na prośbę miłej Gosi Plitnik
Date: 14 Jan 2007 13:34:20 -0800
Organization: http://groups.google.com
Lines: 54
Message-ID: <1...@v...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 83.28.255.216
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1168810472 20585 127.0.0.1 (14 Jan 2007 21:34:32 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Sun, 14 Jan 2007 21:34:32 +0000 (UTC)
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1;
SV1),gzip(gfe),gzip(gfe)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: v45g2000cwv.googlegroups.com; posting-host=83.28.255.216;
posting-account=tAYDVw0AAAAHd66i69pwcuGrT5kzbrz4
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:287915
Ukryj nagłówki
Chińszczyzna
==============
Przepis na 4 baaaardzo głodne osoby lub na 6 mniej głodnych.
1 podwójna pierś kurczaka
50 dag pieczarek
1 duży brokuł (lub 2 małe)
papryka świeża duża (lub mniejsze - odp. więcej) - 1 czerwona , 1
pomarańczowa
1 mała cukinia
1 puszka ananasów
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
sos sojowy jasny - 50 ml
woda lub lepiej wódka - 50 ml
olej do smażenia
przyprawa "Kuchnia chińska" - 2 płaskie łyżeczki na poczatek :-)
chilli, curry, sól - do smaku na talerzu
ryż jako "podkład" - ile kto chce, byle nie więcej na talerzu, niż
warzyw
wok lub duża głęboka patelnia plus ażurowa łopatka-łyżka
miska metalowa lub garnek z pokrywką - do pomocniczego odkładania
składników usmażonych
1) ryż ugotować i trzymać w cieple
2) mięso, paprykę oraz ananasy pokroić w sporą kostkę, pieczarki w
plasterki, cukinię w półplasterki ok. 1 cm, brokuł na małe
różyczki - głąb w niedużą kostkę;
umieścić w osobnych naczyniach - wygodne w dalszym procesie
smażenia
3) sok z ananasów odlać i zachować
4) mięso kurczaka wymieszać w miseczce z soya sauce, wódką i
łyżeczką vegety oraz mąką ziemniaczaną, potrzymać w marynacie
ok. 20 minut
5) do woka wlać olej - 1/5 szklanki, rozgrzać, podsmażyć mięso do
utraty surowości tj. aby też wewnątrz było usmażone
6) wybrać je z patelni ażurową łopatką i włożyć do garnka
pomocniczego - przykryć - trzymać w cieple (np. na innym garnku z
b.gorącą wodą - to dla nieposiadaczy kuchni kaflowej)
7) kolejno powtarzać czynności 5-6 (ewentualnie uzupełniając ubytek
oleju) z:
- posolonymi pieczarkami (usmażyć porządnie do lekkiego
zezłocenia)
- warzywami bez soli (warzywa mają być tylko lekko ścięte -
półsurowe)
8) Gdy wszystko juz podsmażone, przesypujemy do woka, wsypujemy
ananasy wraz z sokiem, dodajemy "Kuchnię chińską", mieszamy, dusimy
5 minut pod przykryciem, często mieszając.
9) Na talerze kładziemy płaskie porcje ryżu, na środek właściwą
potrawę plus nieco sosiku, który powstał.
10) Każdy może dosolić potrawę wg uznania, polecam posypanie jej
chilli i curry - najpierw ostrożnie, aby nie przesadzić (ja obecnie
sypię dużo).
|