Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "czarek" <c...@z...media.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Chleb litewski- hymn pochwalny
Date: 27 Oct 2001 15:49:45 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 19
Sender: g...@p...onet.pl@pi70.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <01c15efe$76b0ffe0$0100007f@default>
NNTP-Posting-Host: pi70.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1004197785 4237 213.76.104.70 (27 Oct 2001 15:49:45 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Oct 2001 15:49:45 GMT
X-Newsreader: Microsoft Internet News 4.70.1161
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:77015
Ukryj nagłówki
Niniejszym chcialbym podziekowac osobie, ktora poinformowala nas o tym, ze
w Supersamie na Pulawskiej w Warszawie mozna kupic chleb litewski. Dzis
osobiscie sprawdzilem i okazalo sie, ze jest i to dokladnie taki jaki
lubie. Kto z nas w Warszawie kupilby chleb z rodzimej piekarni w sobote
wiedzac, ze zostal on upieczony w noc z poniedzialku na wtorek. Ja bez
obawy kupilem chleb, ktory do Warszawy przyjechal wlasnie we wtorek a to
dlatego, ze wiedzialem ze taki chleb moze dlugo wytrzymac. Chleb pieczony
jest na zakwasie w Marjampolu i zaden ze znanych mi w Warszawie wyrobow
chlebopodobnych nie moze sie z nim rownac. Chleb ma lekki posamak kminku,
zwarty razowy miaz i twarda skorke. Resztki da sie bez opooru wykorzystac
na kwas chlebowy w jego litewskiej wersji tzn. z rodzynkami i cytryyna. Od
tej chwili wizyta w Supersamie we wtorek bedzie stalym elementem mojego
tygodnia. Z litweskich specjalow informuje, ze wyprobowalem rowniez
kindziuka wyrabianego w Polsce a konkretnie w Bialymstoku. Jest troche inny
niz ten, ktory przywiozlem z Kowna ale zapewniam was, ze jest to
rzeczywiscie wybitna wedlina. Gwoli statystyki informuje, ze kindziuka
nabylem nabylem w Carrfurze na Al. Jerozolimskich
Litwo Ojczyzno Moja
Czarek
|