Data: 2001-10-27 21:39:00
Temat: Re: Chleb litewski- hymn pochwalny
Od: m...@a...net.pl (Marek Czajkowski)
Pokaż wszystkie nagłówki
On 27 Oct 2001 15:49:45 GMT, in pl.rec.kuchnia you wrote:
> Chleb pieczony
>jest na zakwasie w Marjampolu i zaden ze znanych mi w Warszawie wyrobow
>chlebopodobnych nie moze sie z nim rownac. Chleb ma lekki posamak kminku,
>zwarty razowy miaz i twarda skorke. Resztki da sie bez opooru wykorzystac
>na kwas chlebowy w jego litewskiej wersji tzn. z rodzynkami i cytryyna. Od
>tej chwili wizyta w Supersamie we wtorek bedzie stalym elementem mojego
>tygodnia.
U nas :-)) na kresach jest wersja zytnia i pszenna chleba, o ktorym
piszesz.
BTW, czy probowaliscie litewskich suszonych rybek, chleba smazonego z
czosnkiem?
> Z litweskich specjalow informuje, ze wyprobowalem rowniez
>kindziuka wyrabianego w Polsce a konkretnie w Bialymstoku. Jest troche inny
>niz ten, ktory przywiozlem z Kowna ale zapewniam was, ze jest to
>rzeczywiscie wybitna wedlina. Gwoli statystyki informuje, ze kindziuka
>nabylem nabylem w Carrfurze na Al. Jerozolimskich
>Litwo Ojczyzno Moja
A jak smakuje kupiony u L**** w sklepie, mniaaaam.
Do kindziuka przyznaja sie, przynajmniej niektorzy, Polacy o
bialoruskim rodowodzie.
Gwoli statystyki prosze o cene za 1 kg (w PLN) tego specyjalu.
Pozdrawiam,
Marek Czajkowski
--
----
Nowość! Bezpłatny Parking Domen + Wizytówka
Szczegóły: www.oferta.alpha.pl
----
|