Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!ict.pwr.wroc.pl!okapi-gatew
ay.usenet.pl
From: m...@a...net.pl (Marek Czajkowski)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chleb litewski- hymn pochwalny
Message-ID: <u...@4...com>
Date: 27 Oct 01 21:39:00 GMT
References: <01c15efe$76b0ffe0$0100007f@default>
Sender: m...@a...net.pl
MIME-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Organization: 'okapi-mail2news-gateway'
Lines: 36
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:77045
Ukryj nagłówki
On 27 Oct 2001 15:49:45 GMT, in pl.rec.kuchnia you wrote:
> Chleb pieczony
>jest na zakwasie w Marjampolu i zaden ze znanych mi w Warszawie wyrobow
>chlebopodobnych nie moze sie z nim rownac. Chleb ma lekki posamak kminku,
>zwarty razowy miaz i twarda skorke. Resztki da sie bez opooru wykorzystac
>na kwas chlebowy w jego litewskiej wersji tzn. z rodzynkami i cytryyna. Od
>tej chwili wizyta w Supersamie we wtorek bedzie stalym elementem mojego
>tygodnia.
U nas :-)) na kresach jest wersja zytnia i pszenna chleba, o ktorym
piszesz.
BTW, czy probowaliscie litewskich suszonych rybek, chleba smazonego z
czosnkiem?
> Z litweskich specjalow informuje, ze wyprobowalem rowniez
>kindziuka wyrabianego w Polsce a konkretnie w Bialymstoku. Jest troche inny
>niz ten, ktory przywiozlem z Kowna ale zapewniam was, ze jest to
>rzeczywiscie wybitna wedlina. Gwoli statystyki informuje, ze kindziuka
>nabylem nabylem w Carrfurze na Al. Jerozolimskich
>Litwo Ojczyzno Moja
A jak smakuje kupiony u L**** w sklepie, mniaaaam.
Do kindziuka przyznaja sie, przynajmniej niektorzy, Polacy o
bialoruskim rodowodzie.
Gwoli statystyki prosze o cene za 1 kg (w PLN) tego specyjalu.
Pozdrawiam,
Marek Czajkowski
--
----
Nowość! Bezpłatny Parking Domen + Wizytówka
Szczegóły: www.oferta.alpha.pl
----
|