Data: 2001-11-11 16:50:25
Temat: Ciasto czekoladowe
Od: Witek <b...@d...lodz.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam wszystkich,
Ponieważ czytuje Was od pewnego czasu, "poczulem sie" do podeslania
czegos.
Moje wkupne - ciasto czekoladowe rodem ze Szwecji. Atuty: jest smaczne,
zawsze wychodzi a jego prostote przebijaja jedynie niektorzy politycy.
Smacznego!
4 jajka
3 dcl cukru
300g rozpuszczonego masla lub margaryny
100g rozpuszczonej rorzkiej czekolady lub 4 lyzki stolowe kakao
3 dcl maki przennej
plaska lyzeczka proszku do pieczenia (mozna sprobowac bez)
3 dcl (ok. 180g) wiorkow kokosowych lub siekanych orzechow
maslo do wysmarowania foremki
Wlaczamy kuchenke na 175 stopni. Ucieramy jajka i cukier. Maslo lub
margaryne rozpuszczamy z czekolada lub kakao na malym ogniu - jak
przestygnie to mieszamy z jajkami i cukrem. Make, proszek i wiorki
mieszamy (najlepiej w nadmuchanej torebce foliowej), wrzucamy do masy i
mieszamy. Smarujemy foremke (mozna posypac tarta bulka) i pieczemy ok.
30 minut.
Pozdrawiam,
Bazyl
|