Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!newspeer.ebone.net!diablo.theplanet.net!colt.n
et!news0.de.colt.net!news.nikoma.de!not-for-mail
From: "Ewa Z." <e...@g...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ciasto o nazwie "Pijak"
Date: Tue, 21 Mar 2000 22:07:10 +0100
Organization: Nikoma Mediaworks GmbH
Lines: 61
Message-ID: <8b8ohu$1k31$1@news.nikoma.de>
NNTP-Posting-Host: dialin138-16.tnt03.frankfurt.nikoma.de
X-Trace: news.nikoma.de 953673087 53345 213.54.16.138 (21 Mar 2000 21:11:27 GMT)
X-Complaints-To: n...@n...de
NNTP-Posting-Date: 21 Mar 2000 21:11:27 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2014.211
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2014.211
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25230
Ukryj nagłówki
Chce sie z Wami podzielic przepisem na bardzo pyszne ciasto o nazwie Pijak
Spod:
6 bialek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka wiorek kokosowych
1 szklanka maku
Bialka ubic na sztywno z cukrem a nastepnie delikatnie wmieszac w ta mase
wiorki i mak. (Podobnie jak przy pieczeniu normalnego biszkoptu tylko
zamiast mäki dodajemy wiorki kokosowe z makiem).
Wylac na blache wylozona papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temp. ok.
200 stopni C.
Masa:
2 lyzki maki ziemniaczanej (moze tez byc budyn waniliowy)
2 lyzki maki pszennej
1/2 litra mleka
Z powyzszych skladnikow nalezy ugotowac cos w rodzaju budyniu. (Do prawie
gotujacego sie mleka wlewa sie powoli ale ciagle mieszajac - tak zeby nie
powstaly kluchy- mäke rozprowadzonä w zimnym mleku).
Gdy masa lekko przestygnie dodajemy do niej 1 kostke masla i 1 szklanke
cukru pudru po czym mieszamy az do rozpuszczenia. (Ja dodaje ok. 2/3
szklanki cukru gdyz z cala szklanka jest to dla minie ciut ciut za slodkie,
ale jak kto lubi). Mase odstawiamy do przestygniecia.
Na upieczony i przestudzony spod nakladamy przestudzona mase.
Na mase ukladamy jeden kolo drugiego ok. 30 herbatnikow.
Kazdy herbatnik przed ulozeniem namaczamy w bialej wodce. (Czas moczenia jak
kto lubi, mozna zanurzyc i natychmiast wyjac lub tez krotka chwile
przetrzymac). Na koniec polewamy herbatniki polewa kakaowa po czym wstawiamy
ciasto do lodowki i czekamy az masa bedzie calkowicie zimna.
Zycze smacznego.
P.S.
Biszkopt pieczemy na blaszce o powierzchni = ok. 30 herbatnikow. Gdy
wezmiemy wieksza blaszke spod bedzie za cienki i w rezultacie tez za suchy.
Na wieksze ciasto nalezy zwiekszyc odpowiednio ilosc skladnikow.
Co robimy z 6 pozostalymi zoltkami??? Dla mnie to zawsze dylemat.
Ewa Ziarkowska
|