Data: 2000-03-21 21:07:10
Temat: Ciasto o nazwie "Pijak"
Od: "Ewa Z." <e...@g...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Chce sie z Wami podzielic przepisem na bardzo pyszne ciasto o nazwie Pijak
Spod:
6 bialek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka wiorek kokosowych
1 szklanka maku
Bialka ubic na sztywno z cukrem a nastepnie delikatnie wmieszac w ta mase
wiorki i mak. (Podobnie jak przy pieczeniu normalnego biszkoptu tylko
zamiast mäki dodajemy wiorki kokosowe z makiem).
Wylac na blache wylozona papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temp. ok.
200 stopni C.
Masa:
2 lyzki maki ziemniaczanej (moze tez byc budyn waniliowy)
2 lyzki maki pszennej
1/2 litra mleka
Z powyzszych skladnikow nalezy ugotowac cos w rodzaju budyniu. (Do prawie
gotujacego sie mleka wlewa sie powoli ale ciagle mieszajac - tak zeby nie
powstaly kluchy- mäke rozprowadzonä w zimnym mleku).
Gdy masa lekko przestygnie dodajemy do niej 1 kostke masla i 1 szklanke
cukru pudru po czym mieszamy az do rozpuszczenia. (Ja dodaje ok. 2/3
szklanki cukru gdyz z cala szklanka jest to dla minie ciut ciut za slodkie,
ale jak kto lubi). Mase odstawiamy do przestygniecia.
Na upieczony i przestudzony spod nakladamy przestudzona mase.
Na mase ukladamy jeden kolo drugiego ok. 30 herbatnikow.
Kazdy herbatnik przed ulozeniem namaczamy w bialej wodce. (Czas moczenia jak
kto lubi, mozna zanurzyc i natychmiast wyjac lub tez krotka chwile
przetrzymac). Na koniec polewamy herbatniki polewa kakaowa po czym wstawiamy
ciasto do lodowki i czekamy az masa bedzie calkowicie zimna.
Zycze smacznego.
P.S.
Biszkopt pieczemy na blaszce o powierzchni = ok. 30 herbatnikow. Gdy
wezmiemy wieksza blaszke spod bedzie za cienki i w rezultacie tez za suchy.
Na wieksze ciasto nalezy zwiekszyc odpowiednio ilosc skladnikow.
Co robimy z 6 pozostalymi zoltkami??? Dla mnie to zawsze dylemat.
Ewa Ziarkowska
|