Data: 2012-10-16 06:30:34
Temat: Czy to kwasnica
Od: "jerzy.n" <b...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Od: "Ikselka" <i...@g...pl>
Temat: Re: Szczi - eintopf ze wschodu
Data: 15 października 2012 15:10
>A gdzie pomidory i fasola oraz czerwone buraki?
>Miałam okazję jeść szczi wiele razy na wschodzie, w dawnym ZSRR, gdzie
>wręcz odnosiłam wrażenie, ze jest to jedyna zupa jaką znają - a było jej w
>zależniści od regionu wiele rodzajów, konsystencja różna i przyprawy, ale
>zawsze były w nim buraki, często pomidory, i zawsze czerwona lub biała
>fasola i kapusta.
To mi raczej przypomina góralską kwasnice, tez były odmiany na gesinie
gotowane, na ogonach.To były biedne zupy bo i Górale, Białorusini i
Rosjanie do bogatych nie nalezeli.Te pomidory, buraki i fasola to raczej do
barszczow pasuja.
Pozdrawiam
|