Data: 2012-10-16 08:09:27
Temat: Re: Czy to kwasnica
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Am 16.10.2012 08:30, schrieb jerzy.n:
>
> Od: "Ikselka" <i...@g...pl>
> Temat: Re: Szczi - eintopf ze wschodu
> Data: 15 października 2012 15:10
>> A gdzie pomidory i fasola oraz czerwone buraki?
>> Miałam okazję jeść szczi wiele razy na wschodzie, w dawnym ZSRR, gdzie
>> wręcz odnosiłam wrażenie, ze jest to jedyna zupa jaką znają - a było
>> jej w
>> zależniści od regionu wiele rodzajów, konsystencja różna i przyprawy, ale
>> zawsze były w nim buraki, często pomidory, i zawsze czerwona lub biała
>> fasola i kapusta.
>
> To mi raczej przypomina góralską kwasnice, tez były odmiany na gesinie
> gotowane, na ogonach.To były biedne zupy bo i Górale, Białorusini i
> Rosjanie do bogatych nie nalezeli.Te pomidory, buraki i fasola to raczej do
> barszczow pasuja.
Szczi, borszcz, kwaśnica i podobne to typowe zupy "nawinie". Dla
restauracji bardzo wdzięczna, bo pozwala na utylizację resztek.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|