Data: 2005-09-30 11:27:31
Temat: Dlaczego gruszki w winie ciemnieją? Pomocy!
Od: "Agusia D." <N...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!
Zrobiłam gruszki w winie do słoików. Są bardzo smaczne, ale otworzyłam dzisiaj (ok.
dwóch tygodni po zrobieniu) i wyglądają okropnie! Smaczne są, z wierzchu tylko
trochę są ciemniejsze, ale po przekrojeniu są fioletowo-wiśniowe! Odechciewa się
jedzenia! Otworzyłam kolejny słoiczek i tak samo wyglądają! Co zrobić, bo kilka dni
temu zrobiłam kolejną partię i jeszcze wyglądają normalnie, ale pewnie będzie to
samo? Dlaczego tak się dzieje i czy coś można jeszcze zrobić? Oto przepis, wg
którego robiłam, może ktoś coś wymyśli?
2 kg dojrzałych gruszek
500 ml białego wina (ja dałam półsłodki Tokaj, może tu jest błąd?)
40 dkg cukru
4-5 zwitków cynamonu
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka goździków
2-3 łyżki soku z cytryny do wody
Gruszki umyć, cienko obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
Przygotowane ćwiartki owoców wrzucać do zimnej wody zaprawionej sokiem z cytryny,
żeby nie ciemniały. Białe wino wymieszać z 1 litrem wody. Dodać cukier, sok z 1
cytryny i przyprawy. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Podgrzewać powoli. Gdy płyn
zacznie wrzeć włożyć osączone gruszki i ponownie zagotować. Owoce wyjmować łyżką
cedzakową i przekładać do wyparzonych słoików. Marynatę ponownie zagotować i zalać
gruszki. Pozakręcać szczelnie słoiczki, ustawić do góry dnem i zostawić na 15 minut.
Naprawdę wyszły świetne w smaku!
Dziękuję i pozdrawiam!
Agnieszka
--
____________________________
Radio - to cudowny wynalazek!
Jeden ruch ręki - i nic nie słychać.
J. Tuwim
|