Data: 2014-12-28 15:06:26
Temat: Dlaczego mak rozdyma i w jakim zestawieniu go jeść?
Od: "Stokrotka" <o...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mak
W wigilię jest to danie tradycyjne, tak jak gżyby, pewnie z podobnej
pszyczyny :
ma działanie lekko narkotyczne.
Borowiki, maślaki, koźlaki i kurki ujdą bez szwanku w kawśnym zestawieniu:
w barszczu kiszonym więc kwaśnym albo z kapustą kiszoną.
Byle gżybka nie mieszać z alkoholem i mlekiem.
A co z makiem?
Mak rozdyma, jest ciężko strawny, wszyscy wiedzą.
Dlatego, że ciężkostrawny powinno się go pewnie rozcieńczyć,
i tak jest w prawie każdej potrawie: rozcieńczamy go
ciastem, łamańcami , pszenicą, kluskami...
Łatwo się psuje: makowiec należy jeść świeży...
inaczej człowiek staje się odżutowcem.
Co robić by się nie psuł (pieczenie to za mało)
i z czym jeść by był łatwiej strawialny?
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
|