Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!n
ot-for-mail
From: "Ricardo" <r...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Dzieki za przepis
Date: Mon, 4 Feb 2002 19:44:13 +0100
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 55
Message-ID: <a3mkpu$k7e$1@info.cyf-kr.edu.pl>
References: <a3m3jr$2bd$1@info.cyf-kr.edu.pl> <3...@w...net>
NNTP-Posting-Host: bjws027.bj.uj.edu.pl
X-Trace: info.cyf-kr.edu.pl 1012848254 20718 149.156.94.27 (4 Feb 2002 18:44:14 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 4 Feb 2002 18:44:14 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:94693
Ukryj nagłówki
Wielkie dzieki !
To napewno o ten przepis mi chodzilo
serdecznie pozdrawiam
Rysiek
~~~~~~0._.0~~~~~~~~~~~~~~
Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
>
>
> Ricardo wrote:
> >
> > Mam prosbe,
> > bardzo smakuje mi salatka z KFC
> > nazywa sie ona Coleslaw.
> > Moze ktos wysle przepis na liste,
> > mam nadzieje ze nie naruszylem
> > dobrych obyczajow, bo nie pytam
> > np. o panierke KFC
> >
> > dzieki
> > Ricardo
>
>
> Patrz, ale masz wyczucie co do grupy. To sie liczy.
> No wiec najpierw nazwa.
>
> Dutch koolsla : kool, cabbage (from Middle Dutch cle, from Latin caulis
> + sla, salad (short for salade, from French, from Old French)
>
> Po polsku wymawia sie koleslo.
> Robi sie tak:
> 1 mala kapusta
> 2 duze marchwie
> 1 lyzeczka soli
> Drobno poszatkowac surowa kapuste, posypac sola i odstawic na 10 minut.
> Ugniesc kapuste reka, zeby zmiekla, jesli powstanie sok, odcisnac i
> wylac. Dodac poszatkowana marchew i polaczyc z sosem. Sosem moze byc
> zwykly vinaigrette, albo majonez z przyprawami albo vinaigrette
> polaczone z majonezem. Czesto dodaje sie nasiona selera, ktore sa
> drobniutkie i wygladaja, jak zmielony pieprz. Ja robie taki sos:
> 2 lyzki octu
> 2 lyzki majonezu
> 1 lyzka drobniutko posiekanej cebuli
> 1 lyzeczka cukru
> 1/2 lyzeczki ostrej musztardy
> 1/2 lyzeczki pieprzu
> 1/2 lyzeczki nasion selera
> Po wymieszaniu odstawic na pol godziny do lodowki, i wymieszac ponownie,
> zeby sie przegryzlo.
> Magdalena Bassett
|