Data: 2000-01-11 23:57:08
Temat: Dzis na obiad...
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Poszlam do nowego sklepu w moim miescie, i w dziale rybnym znalazlam
raki, juz ugotowane i obrane ze skorup. Sa to raki morskie z Luisiany,
po angielsku crawfish (czasem tez crayfish). Dzis na obiad zrobie jedno
z sztandarowych dan regionu Cajun, czyli Nowego Orleanu i okolic, zwane
Crawfish Etouffee (w tej francuskiej nazwie jest pelno haczykow, ale
niestety ich nie mam w swoim repertuarze)
Crawfish Etouffee
1 cebula
2 lyzki oleju
2 lodygi selera
1 zielona papryka
pieprz
sol
cayenne do smaku
4 lyzki maki kartoflanej
pol kilo rakow (lub krewetek)
1 lyzka masla
1 szklanka rosolu
2 szklanki ugotowanego ryzu
Pokrojona cebule zeszklic na oleju, dodac serler i papryke, zeszklic,
dodac make kartoflana i przyprawy, wymieszac, dodac raki i rosol, i
dusic 10 minut. Dodac maslo, wymieszac, dodac cieply ryz, wymieszac i
podac w miseczkach przybranych nacia z selera lub pietruszki. Niektorzy
nie mieszaja ryzu w ostaniej chwili, tylko podaja ryz osobno, a etouffee osobno.
Magdalena
|