Data: 2000-11-01 14:39:05
Temat: Gofry
Od: "Danka" <j...@z...nl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ktos kiedys ( dawno temu ) prosil o przepis na zawsze udajace sie gofry. Mam
taki:
Na ok. 16 - 20 gofrow:
300 g "selfrising" maki
1/2 l mleka
75 g cukru
100 g masla
2 jajka
sol
Make wsypac do miski; zrobic w mace dolek. Do tego doleczka wsypac szczypte
soli, cukier, stopione maslo i jajka. Po trochu dolewac mleko i mieszac
mikserem do powstania jednolitej masy. Odstawic na ok. 1 godz., a potem
smazyc!
Jest to naprawde dobre ciasto. Goferki ladnie rosna, nawet nie trzeba
odwracac gofrownicy i nie oklapuja po usmazeniu. Pycha!
P.S. Jesli sie nie ma "selfrising" maki ( zawiera ona juz proszek do piecz.
itp.), to nalezy dodac proszku do pieczenia. Niestety, nie wiem dokladnie
ile go wtedy potrzeba.
Smacznego.
Pozdr.,
Danka
|