Data: 2013-09-11 01:28:55
Temat: Gruszki polecam!
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sezon gruszkowy startuje. Bierzemy Klapsę, Berę, Bonkretę Williamsa lub
inne przetworowe - koniecznie w fazie twardej dojrzałości, bo te zmięknięte
się rozlecą. Obieramy, wrzucając do zakwaszonej wody żeby nie ciemniały,
kroimy na ósemki i te w poprzek na pół, zasypujemy warstwowo cukrem,
wlewając też nieco soku z cytryny, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na 24
h. W międzyczasie kilka razy przerzucamy potrząsając garnkiem lub
delikatnie od dna delikatnie mieszamy czymś niekaleczacym, drewnianym.
Na 1 kg obranych gruszek jakieś 30-40 dag cukru. Daje "na oko", więc czasem
więcej.
Jak prawie utoną w syropie, tak jak sa pakujemy w słoiki, szybko(!)
doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy jak najkrócej, góra 15 minut od
zawrzenia. Świetny przetwór na tartę i do pałaszowania wprost. Zanim pójdą
do słoików, sa tak świetne, że sporą część zjadam "do pełna" :-D
|