« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2012-07-20 20:45:59
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?Dnia Fri, 20 Jul 2012 22:18:41 +0200, medea napisał(a):
> Z jagodami trudno
> się kleją.
Sposób na szybkosciowe pierogi (ale nie z jagodami):
http://kuchnia-polska.wieszjak.pl/boze-narodzenie/26
4678,Jak-szybko-lepic-pierogi.html
Z jagodami też można lepić szybko, ale mniej tradycyjnie - trzeba tylko
mieć pierogownicę (ja mam, ale nie korzystam, bo wolę tradycyjny kształt i
sposób lepienia pierogów):
http://allegro.pl/listing.php/search?string=piero%C5
%BCnica&sourceid=Mozilla-search
Po położeniu na niej płata ciasta pogłębić nieco powstałe pod własnym
ciężarem ciasta dołki, w każdy włożyć łyżeczkę jagód i nakryć drugim
płatem, przejechać wałkiem i voila. Dobrze jest przed położeniem pierwszego
płata ciasta na pierożnicę popędzlować całą jego powierzchnię białkiem,
wtedy zlepienia na pewno "chwycą" :-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2012-07-20 20:48:13
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?Dnia Fri, 20 Jul 2012 22:36:04 +0200, medea napisał(a):
> W dniu 2012-07-20 22:31, Ikselka pisze:
>>
>> Niczego nie dodaję, bo od cukru w nadzoieniu tylko wiecej soku jest.
>
> No właśnie chyba tak.
>
>> Żadnych mąk ani buł nie daję, bo z tego tylko papka się robi.
>
> Odrobina mączki kartoflanej jest IMO dobra, bo te jagody nie wypływają
> potem tak z ciasta po ugotowaniu.
>
>
>> Gotuję pierogi oczywiście w osolonej wodzie i słodzimy je już na talerzu,
>> polewając też śmietaną - a właściwie odwrotnie, najpierw idzie smietana, na
>> to cukier. Czasem najpierw jeszcze roztopione masło, a potem śmietana i
>> cukier, zalezy od zestawu ludzkiego przy stole, bo mamy czasem gości,
>> którzy lubią i z masłem, i ze śmietaną, i z cukrem.
>> Naprzemienne przenikanie się "słoności" pierogowego ciasta, kwasu jagód i
>> słodyczy cukru, zawieszone w gęstej śmietanie, jest w tej potrawie właśnie
>> tym, co tygrysy :-).
>
> Ja lubię z gęstą śmietaną i odrobiną cukru, masło do tego byłoby już
> przesadą.
E tam, niby dlaczego? - przecież w śmietanie ono też jest.
> Moja córka tylko z cukrem, a mąż z mięsem. ;)
>
Mój mąż też tylko z miesem, z owocami nie je, bo twierdzi, że owoce plus
ciasto pierogowe to okropność i jesli już, to woli jeść je osobno :-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2012-07-20 21:22:58
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?W dniu 2012-07-20 22:48, Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 20 Jul 2012 22:36:04 +0200, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2012-07-20 22:31, Ikselka pisze:
>>> Niczego nie dodaję, bo od cukru w nadzoieniu tylko wiecej soku jest.
>> No właśnie chyba tak.
>>
>>> Żadnych mąk ani buł nie daję, bo z tego tylko papka się robi.
>> Odrobina mączki kartoflanej jest IMO dobra, bo te jagody nie wypływają
>> potem tak z ciasta po ugotowaniu.
>>
>>
>>> Gotuję pierogi oczywiście w osolonej wodzie i słodzimy je już na talerzu,
>>> polewając też śmietaną - a właściwie odwrotnie, najpierw idzie smietana, na
>>> to cukier. Czasem najpierw jeszcze roztopione masło, a potem śmietana i
>>> cukier, zalezy od zestawu ludzkiego przy stole, bo mamy czasem gości,
>>> którzy lubią i z masłem, i ze śmietaną, i z cukrem.
>>> Naprzemienne przenikanie się "słoności" pierogowego ciasta, kwasu jagód i
>>> słodyczy cukru, zawieszone w gęstej śmietanie, jest w tej potrawie właśnie
>>> tym, co tygrysy :-).
>> Ja lubię z gęstą śmietaną i odrobiną cukru, masło do tego byłoby już
>> przesadą.
> E tam, niby dlaczego? - przecież w śmietanie ono też jest.
No właśnie m.in. dlatego.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2012-07-20 21:27:19
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?W dniu 2012-07-20 22:45, Ikselka pisze:
> Sposób na szybkosciowe pierogi (ale nie z jagodami):
> http://kuchnia-polska.wieszjak.pl/boze-narodzenie/26
4678,Jak-szybko-lepic-pierogi.html
Ten sposób mi się nawet podoba, następnym razem wypróbuję.
> Z jagodami też można lepić szybko, ale mniej tradycyjnie - trzeba tylko
> mieć pierogownicę (ja mam, ale nie korzystam, bo wolę tradycyjny kształt i
> sposób lepienia pierogów):
> http://allegro.pl/listing.php/search?string=piero%C5
%BCnica&sourceid=Mozilla-search
> Po położeniu na niej płata ciasta pogłębić nieco powstałe pod własnym
> ciężarem ciasta dołki, w każdy włożyć łyżeczkę jagód i nakryć drugim
> płatem, przejechać wałkiem i voila. Dobrze jest przed położeniem pierwszego
> płata ciasta na pierożnicę popędzlować całą jego powierzchnię białkiem,
> wtedy zlepienia na pewno "chwycą" :-)
Do takich urządzeń nie mam zaufania. Próbowałam kiedyś z takim zamykanym
i trwało to dłużej, niż tradycyjnie.
Podobnie metoda z kulkami rozwałkowywanymi osobno się u mnie nie sprawdza.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2012-07-20 21:45:31
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?W dniu 2012-07-20 22:18, medea pisze:
> Dzisiaj robiłam część z jagodami,
Och Ty babo wredna, takiego smaka na wieczór narobić :/
Zrobię sobie za to jutro z wiśniami, o!
A co do Twojego pytania - ja robię też mniej więcej 2 godziny, jeśli nie
dłużej. Robię rzadko i nie mam wprawy, więc wolno mi to idzie.
Ale mam też pytanie od siebie - czym wycinacie pierogi w cieście? Ja
miałam kiedyś taki fajny lejek z ostrym brzegiem i o odpowiedniej
średnicy, ale diabeł ogonem nakrył. Teraz ratuję się czym popadnie i
zawsze jest problem ;-)
Są w ogóle jakieś profesjonalne okrągłe "kształtki" do wycinania pierogów?
N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2012-07-20 23:51:28
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?Dnia Fri, 20 Jul 2012 23:22:58 +0200, medea napisał(a):
> W dniu 2012-07-20 22:48, Ikselka pisze:
>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 22:36:04 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-07-20 22:31, Ikselka pisze:
>>>> Niczego nie dodaję, bo od cukru w nadzoieniu tylko wiecej soku jest.
>>> No właśnie chyba tak.
>>>
>>>> Żadnych mąk ani buł nie daję, bo z tego tylko papka się robi.
>>> Odrobina mączki kartoflanej jest IMO dobra, bo te jagody nie wypływają
>>> potem tak z ciasta po ugotowaniu.
>>>
>>>
>>>> Gotuję pierogi oczywiście w osolonej wodzie i słodzimy je już na talerzu,
>>>> polewając też śmietaną - a właściwie odwrotnie, najpierw idzie smietana, na
>>>> to cukier. Czasem najpierw jeszcze roztopione masło, a potem śmietana i
>>>> cukier, zalezy od zestawu ludzkiego przy stole, bo mamy czasem gości,
>>>> którzy lubią i z masłem, i ze śmietaną, i z cukrem.
>>>> Naprzemienne przenikanie się "słoności" pierogowego ciasta, kwasu jagód i
>>>> słodyczy cukru, zawieszone w gęstej śmietanie, jest w tej potrawie właśnie
>>>> tym, co tygrysy :-).
>>> Ja lubię z gęstą śmietaną i odrobiną cukru, masło do tego byłoby już
>>> przesadą.
>> E tam, niby dlaczego? - przecież w śmietanie ono też jest.
>
> No właśnie m.in. dlatego.
>
Tyle że w śmietanie jego smak nie njest wyczuwalny - a osobno jest,
dlatego.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2012-07-20 23:52:18
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?Dnia Fri, 20 Jul 2012 23:27:19 +0200, medea napisał(a):
> Do takich urządzeń nie mam zaufania. Próbowałam kiedyś z takim zamykanym
> i trwało to dłużej, niż tradycyjnie.
Ja próbowałam z jednym i drugim - zamykane to szajs, ale pierożnica jest
ok.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2012-07-20 23:58:23
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?Dnia Fri, 20 Jul 2012 23:45:31 +0200, Nixe napisał(a):
> Są w ogóle jakieś profesjonalne okrągłe "kształtki" do wycinania pierogów?
Są metalowe, kółka takie, ale wszystko to do niczego - wiem, bo mam.
Najlepiej mi się wycina kółka w cieście plastikową nakrętką od kawy
rozpuszczalnej Jacobs Kronung - chyba z tego średniego słoika wziętą.
Nakrętki te mają wygodny do trzymania kształt i fajnie zaostrzony brzeg,
ponadto ich "plastikowość" sprawia, że nie zniszczą nawet laminowanego
blatu - ciasto wałkuję i wykrawam wprost na blacie, który mam co prawda
kamienny, ale wypolerowany mocno i nie chcę go porysować metalem. Najlepsze
narzędzie to to najprostsze i najtańsze - czy może odwrotnie, wszystko
jedno :-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2012-07-21 10:04:11
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?W dniu 2012-07-20 23:45, Nixe pisze:
> W dniu 2012-07-20 22:18, medea pisze:
>
>> Dzisiaj robiłam część z jagodami,
>
> Och Ty babo wredna, takiego smaka na wieczór narobić :/
> Zrobię sobie za to jutro z wiśniami, o!
>
Do usług! :)
> A co do Twojego pytania - ja robię też mniej więcej 2 godziny, jeśli
> nie dłużej. Robię rzadko i nie mam wprawy, więc wolno mi to idzie.
Ja to samo - bardzo rzadko robię. Nawet nie ze względu na robotę przy
samych pierogach, ale ten bałagan w całej kuchni przy okazji. ;)
>
> Ale mam też pytanie od siebie - czym wycinacie pierogi w cieście? Ja
> miałam kiedyś taki fajny lejek z ostrym brzegiem i o odpowiedniej
> średnicy, ale diabeł ogonem nakrył. Teraz ratuję się czym popadnie i
> zawsze jest problem ;-)
> Są w ogóle jakieś profesjonalne okrągłe "kształtki" do wycinania
> pierogów?
Ja wycinam tradycyjnie - szklanką na drewnianej stolnicy. ;) Najlepsze
są szklanki typu PRL, ale że takich nie mam, to ratuję się szklanką do
zimnych napojów (podobną, ale wyższą). Trochę za mały ten okrąg i
pierogi wychodzą mi malutkie, ale nic lepszego nie mam.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2012-07-21 10:05:38
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?W dniu 2012-07-21 01:58, Ikselka pisze:
> Najlepiej mi się wycina kółka w cieście plastikową nakrętką od kawy
> rozpuszczalnej Jacobs Kronung - chyba z tego średniego słoika wziętą.
> Nakrętki te mają wygodny do trzymania kształt i fajnie zaostrzony brzeg
O, to jest dobry pomysł, żeby przy jakiejś okazji zachować plastikową
nakrętkę od czegoś. Nawet przypadkowo mam kawę rozpuszczalną, bo została
mi z urlopowego wyjazdu. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |