Data: 2005-08-25 12:46:36
Temat: Jabłka prażone w prodiżu [P]
Od: "MarcinB" <m...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "GochaBielsko" <g...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dekdio$hoj$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Podaj przepis, ja mam tylko prodiż i mało przepisów.
Jabłka prażone w prodiżu
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki (powiedzmy, że na
8 części każde), wrzucić do 2/3 wysokości prodiża i piec aż się rozprażą na
jednolitą masę. Trzeba co jakiś czas zamieszać i uważać, żeby jabłka nie
dotknęły do pokrywy (masa trochę "puchnie"). Słodzisz do smaku, ja na własne
potrzeby dodaję na taką porcję łyżeczkę sproszkowanego cynamonu.
Masę pakuję do czystych (oczywiste), wyparzonych (opcja) słoików 0,33-0,45l
i zakręcam póki gorące.
Smacznego MarcinB
|