Data: 2002-10-29 11:44:29
Temat: Kaczka z jablkami [P]
Od: g...@a...net (Gosia Jurczyszyn)
Pokaż wszystkie nagłówki
Zostala zjedzona wczoraj, ale serer moj padl i nie moglam sie podzielic na
goraco. Dziele sie teraz...
Kaczka jest bardzo prosta w robieniu, wlasciwie to sama sie robi. Wychodzi
dobra i kaczkowata w smaku:)
Na jedna niewielka kaczke wypada kilo ziemniakow, cwierc szklanki oleju, 3
kwasne jablka, jedna cytryna, 2 zabki czosnku (program minimum, jak kto
lubi, to moze wiecej dac), po lyzeczce majeranku, miety, natki i tymianku.
No, i sol do nacierania.
Kaczke zasadniczo produkuje sie w rondlu, ale ze matus mi brytfanne dala na
urodziny, to nie wytrzymalam i wykonalam potrawe w niej:). Ziemniaczki
trzeba obrac, pokroic w plastry i oblozyc nimi dno i boki
rondla/brytfanny/zaroodporne tez ujdzie, jak sie da przykryc. Na ziemniaki
kladziemy poporcjowana kaczke (nogi osobno, biusta osobno, itd), ze skora
ona ma byc, uprzednio natarta sola. Cytryne w plasterki, na wierzch kaczki.
Jablka na cwiartki (nie obierac, bo sie rozciapaja i ich nie bedzie! Gniazda
nasienne mozna won), miedzy cytrynami, troche po bokach tez. Posypujemy to
przyprawami i posiekanym czosnkiem (jak ktos lubi bardziej czosnkowe, to
moze posypac kaczke tez nieco...), przykrywamy i do piekarnika. Moja sie
robila okolo 2,5 godziny, ale to ta argentynska, zwykla bedzie krocej, tak z
1,5 h trzeba wstepnie liczyc.
15 min. przed koncem pieczenia pokrywke trzeba zdjac, a kaczke ponatkowac.
Jak ktos nie lubi natki pietruszki, to jedzie do samego konca z pokrywka.
I juz.
Smacznego
Gosia
PS Dzisiaj bede mielone robic z twarogiem:))) Boze, niech juz bedzie ten
pierwszy!!! Inwencja mi sie konczy:)
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|