Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Karmel

Grupy

Szukaj w grupach

 

Karmel

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 229


« poprzedni wątek następny wątek »

211. Data: 2014-11-06 22:43:40

Temat: Re: Odp: Karmel
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 6 Nov 2014 22:04:07 +0100, @ napisał(a):

> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:10e8cprjmym6l.pvynioqco4oo.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 04 Nov 2014 22:31:12 +0100, FEniks napisał(a):
>>
>>> W dniu 2014-11-04 17:51, XL pisze:
>>>>
>>>> No i właśnie - co to znaczy "ceramiczny"? z czego ta "ceramika"? - pyt.
>>>> retoryczne, bo przecież nie wiadomo. I to jest niepokojące :-/
>>>
>>> Zupełnie niepotrzebnie jest to dla Ciebie niepokojące, skoro ich nie
>>> masz...
>>
>> Nie mam ich właśnie dlatego, że jest niepokojące.
>
> Niepokojace, bo nowe ?

Jak przeczytasz uważnie i ze zrozumieniem, to będziesz wiedziała, dlaczego:
"(...)z czego ta "ceramika"? - pyt. retoryczne, bo przecież nie wiadomo. I
to jest niepokojące :-/"

>
>
>>
>>>
>>>>> Emalia emalii też nierówna. A ja nie zamierzam sprawdzać składu
>>>>> chemicznego garnka przed zakupem, ale co tam kto lubi.
>
>>>> Ja sprawdzam - w ten sposób, że kupuję te ze znanych surowców. Czyli
>>>> stal,
>>>> czasem aluminium, no i emalia. Są sprawdzone, wiem, jak z nimi
>>>> postępować,
>>>> aby były bezpieczne.
>
> Aluminium ? Szkodliwe.

Tylko dla niekumatych, którzy nie umieją go używać.


> Emalia - to nie surowiec, to mieszanka.

Emalia to surowiec. Jeden z wielu. Do produkcji garów.

> Producent (i chemik) raczy wiedziec
> czego.


>>>
>>> ...raczej zacznij dociekać, co dokładnie jest w Twojej emalii.
>>>
>>
>> To samo, co przed dziesiątkami lat.
>
> I to jest wlasnie niepokojace.

Niepokojące, bo stare?
:->

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


212. Data: 2014-11-07 04:29:01

Temat: Re: Karmel
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-11-06 09:44, XL pisze:

>>> W 1997 roku H.J. Heinz Company kupił większościowy pakiet w firmie
>>> Pudliszki, przejmując tym samym jej fabryki i markę."
>>>
>>> http://gielda.onet.pl/warren-buffett-przejmuje-heinz
a-wlasciciela-marki-,18726,5421008,news-detal
>>
>> Bufet nie bufet, smak mają inny.
>
> Tylko mało patriotyczny.

Większość "patriotycznych" też jest w rękach zachodniego kapitału. I
zwykle z patriotyzmu zostaje tylko nazwa.

--
Nie sztuka być wielkim kucharzem mając kasę i kuchnię wielką
jak studio TV. Sztuką jest tworzyć dzieła kucharskie na 4m. kw.,
bez spiżarni i z lodówką, w której zwykle spore luzy ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


213. Data: 2014-11-07 10:51:55

Temat: Re: Karmel
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 05 Nov 2014 21:34:54 +0100, FEniks napisał(a):

> paczuszkowanych żółciutkich "markowych".

"Paczuszkowane żółciutkie markowe" są konserwowane dwutlenkiem siarki.
Wystarczy odpakować i potrzymać tak z miesiąc - będą ciemne. Niemarkowe.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


214. Data: 2014-11-07 10:53:19

Temat: Re: Karmel
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 07 Nov 2014 04:29:01 +0100, Aicha napisał(a):

> W dniu 2014-11-06 09:44, XL pisze:
>
>>>> W 1997 roku H.J. Heinz Company kupił większościowy pakiet w firmie
>>>> Pudliszki, przejmując tym samym jej fabryki i markę."
>>>>
>>>> http://gielda.onet.pl/warren-buffett-przejmuje-heinz
a-wlasciciela-marki-,18726,5421008,news-detal
>>>
>>> Bufet nie bufet, smak mają inny.
>>
>> Tylko mało patriotyczny.
>
> Większość "patriotycznych" też jest w rękach zachodniego kapitału. I
> zwykle z patriotyzmu zostaje tylko nazwa.

Ja to wiem - powiedz to jedynym państwu w tym wątku.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


215. Data: 2014-11-07 21:35:59

Temat: Re: Karmel
Od: Dariusz K. Ładziak <d...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jarosław Sokołowski pisze:
> Kajmak można też przez ugotowanie puszki z mlekiem skondensowanym.

Słodzonym. tylko pamiętać trzeba o przekładce między dnem puszki a dnem
garnka - dwa patyczki, grubsza ścierka czy co tam jeszcze. Bezpośrednie
pobieranie ciepła przez puszkę od denka skończyć się może niewesoło -
takoż zbyt mało wody w garnku.

A w ogóle kajmak to pojęcie bardzo szerokie - milanowskie Krówki to
kajmak i Irysy to kajmak - a ciut różne w konsystencji.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


216. Data: 2014-11-07 21:44:39

Temat: Re: Karmel
Od: Dariusz K. Ładziak <d...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jarosław Sokołowski pisze:
> Jak cukier może się scukrzyć?! Karmelizacja, to odwodnienie cukru.
> Więc co tam robi to ćwierć szklanki wody na początku?

To samo co trochę wody na dnie garnka przy wytapianiu smalcu - ułatwia
początkowy transport ciepła do czasu ujednolicenia masy. Bez tej wody
zanim stopił byś cukier na wierzchu garnka to ten przy dnie byś zwęglił.

W dalszym procesie woda ulega odparowaniu i cukier się karmelizuje -
scukrzenie jest niewątpliwym objawem zbyt niskiej temperatury. Zresztą
zawartość wolnej wody nie przeszkadza w karmelizacji - rozpad części
struktur węglowodanowych zależy od temperatury a nie wilgotności, przy
odpowiednio niskim ciśnieniu parcjalnym pary wodnej na powierzchni masy
temperatura może znacznie przekraczać temperaturę wrzenia wody - więc i
masa z zawartością wody skarmelizuje - wolniej, w sposób bardziej
kontrolowany.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


217. Data: 2014-11-07 21:48:03

Temat: Re: Karmel
Od: Dariusz K. Ładziak <d...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

FEniks pisze:
> Hm, kłopot w tym, że ja mam wszystkie garnki ceramiczne, oprócz patelni
> (wprawdzie czarne, ale nie sądzę, żeby to była wielka różnica).

Różnica jest ogromna! Po prostu w ciemnym garnku nie możesz na podstawie
koloru kontrolować procesu karmelizacji. Pracujesz w dużej mierze na
wyczucie (chyba że termometru użyjesz).

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


218. Data: 2014-11-07 21:50:50

Temat: Re: Karmel
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 07 Nov 2014 21:35:59 +0100, Dariusz K. Ładziak napisał(a):

> milanowskie Krówki to
> kajmak i Irysy to kajmak - a ciut różne w konsystencji.

Aaaach, "Krówka Z Milanówka" Pomorski i Syn.... Niam! Jedyna prawdziwa!
Zadna tam "mordoklejka", tylko kruchutki mleczny przysmak, co najpierw
delikatnie pęka w ustach, a po chwili w drobinkach się na języku
rozpływa... Rozmarzyłam się - właśnie jestem po świeżej, tym razem
okołozaduszkowej, dostawie od rodzinki tamtejszej prosto od producenta -
dostawy są regularne i stałe, bo krówka od -stu lat nam smakuje tak samo
wspaniale! :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


219. Data: 2014-11-07 21:52:08

Temat: Re: Karmel
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 07 Nov 2014 21:48:03 +0100, Dariusz K. Ładziak napisał(a):

> Po prostu w ciemnym garnku nie możesz na podstawie
> koloru kontrolować procesu karmelizacji.

I to chyba jest to.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


220. Data: 2014-11-07 21:52:54

Temat: Re: Karmel
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 7 Nov 2014 21:50:50 +0100, XL napisał(a):

> Krówka Z Milanówka

Oczywiście "z".

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 10 ... 21 . [ 22 ] . 23


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dynia Ambar.
Obiad zapińdźzłoty :-)
Pijmy kiszonki!
Jakie jabłka to racuchów
Fenkuł

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »