« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-18 13:02:59
Temat: Karp w galarecieWitam,
chcialbym sie dowiedziec jakie macie sposoby przygotowania galarety do
karpia w galarecie, zeby byla klarowna. U mnie w domu przygotowuje sie
galarete w ten sposob, ze gotuje sie cala, wypatroszona rybe (razem z
lbem) z warzywami w niewielkiej ilosci wody, a pozniej wyjmuje sie
warzywa, rybe, przecedza sie wywar, klaruje sie bialkiem i dodaje zelatyne
i zalewa rybe podzielona na czesci, ulozona i udekorowana na polmisku...
tylko, ze przy takim sposobie galareta rzadko kiedy wychodzi klarowna...
--
- Czy to napoj magiczny?
- Nie, kalafiorowa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-18 17:57:27
Temat: Re: Karp w galarecie
> warzywa, rybe, przecedza sie wywar, klaruje sie bialkiem i dodaje zelatyne
> i zalewa rybe podzielona na czesci, ulozona i udekorowana na polmisku...
> tylko, ze przy takim sposobie galareta rzadko kiedy wychodzi klarowna...
>
Po klarowaniu białkiem przecedzam przez poczwórnie złożoną gazę
Pozdrawiam
Duży Miś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-18 20:20:50
Temat: Re: Karp w galarecieDnia Sat, 18 Dec 2004 18:57:27 +0100, DuzyMis
<D...@a...pl> napisał:
>
>> warzywa, rybe, przecedza sie wywar, klaruje sie bialkiem i dodaje
>> zelatyne
>> i zalewa rybe podzielona na czesci, ulozona i udekorowana na polmisku...
>> tylko, ze przy takim sposobie galareta rzadko kiedy wychodzi klarowna...
>>
>
> Po klarowaniu bia?kiem przecedzam przez poczwórnie z?o?on? gaz?
>
Czyli podwojne przecedzanie przez gaze? Znaczy przed klarowaniem i po, czy
jedno i drugie?
--
- Czy to napoj magiczny?
- Nie, kalafiorowa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-19 08:14:34
Temat: Re: Karp w galarecie> Czyli podwojne przecedzanie przez gaze? Znaczy przed klarowaniem i po, czy
> jedno i drugie?
Po klarowaniu białkiem, ponieważ białko ma związać wszystkie drobiny
odpowiedzialne za "mętnienie" galaretki. Białko wiąże je tworząc wieksze
cząstki nie przepuszczane już przez gazę.
Pozdrawiam
Duży Miś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-19 13:34:19
Temat: Re: Karp w galarecieDnia Sun, 19 Dec 2004 09:14:34 +0100, DuzyMis
<D...@a...pl> napisał:
> Po klarowaniu bia?kiem, poniewa? bia?ko ma zwi?zaae wszystkie drobiny
> odpowiedzialne za "m?tnienie" galaretki. Bia?ko wi??e je tworz?c wieksze
> cz?stki nie przepuszczane ju? przez gaz?.
>
To jeszcze jedno pytanie: klaruje sie przed czy po dodaniu zelatyny?
--
- Czy to napoj magiczny?
- Nie, kalafiorowa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-19 15:07:40
Temat: Re: Karp w galarecie> To jeszcze jedno pytanie: klaruje sie przed czy po dodaniu zelatyny?
To dla odmiany ja zadam pytanie.
Po co ta żelatyna ?
Żelatyna jest zbędna powinno się wygotować "klej" z łbów i to wystarcza.
Pozdrawiam
Duży Miś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-19 16:41:48
Temat: Re: Karp w galarecieDnia Sun, 19 Dec 2004 16:07:40 +0100, DuzyMis
<D...@a...pl> napisał:
> To dla odmiany ja zadam pytanie.
> Po co ta ?elatyna ?
> ?elatyna jest zb?dna powinno si? wygotowaae "klej" z ?bów i to wystarcza.
>
Ja tam nie wiem po co :) Chyba po to wlasnie, zeby galareta byla bardziej
klarowna...
--
- Czy to napoj magiczny?
- Nie, kalafiorowa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-19 16:46:54
Temat: Re: Karp w galarecieDnia Sun, 19 Dec 2004 17:41:48 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Panoramx*, w
wiadomości news:<news:opsi9knytql2ms43@drottnar> zawarł, co następuje:
>> Po co ta żelatyna ?
> Ja tam nie wiem po co :) Chyba po to wlasnie, zeby galareta byla bardziej
> klarowna...
Powiedz, że żartujesz...
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |