Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ketchup - :)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ketchup - :)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 55


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2014-07-21 13:00:52

Temat: Ketchup - :)
Od: Budzik <b...@p...o.n.e.t.pl.nie.spam.oj> szukaj wiadomości tego autora

Tak wiem, profanacja ale jednak wiele osób lubi.
Mnie czasami też nachodzi.
Zaprawiam pomidory ale ketchupu to mi się nie chce.


Ostatnio bedac na biwaku skorzystałem z ketchupu porzadnej firmy kotlin, po
czym w moje rece wpadł ketchup biedronkowy bodaj madero.
I co ciekawe - madero duzo lepszy.

Przeczytałem ulotkę i okazuje sie ze madero (robiony przez daytonę) jest
przygotowany z prawie 2 x takiej ilości pomidorów jak kotlin.
I oczywiscie jest mimo to droższy...

Ot marka...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

2. Data: 2014-07-21 14:21:22

Temat: Re: Ketchup - :)
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Budzik napisał:

> Tak wiem, profanacja ale jednak wiele osób lubi.
> Mnie czasami też nachodzi.
> Zaprawiam pomidory ale ketchupu to mi się nie chce.
>
> Ostatnio bedac na biwaku skorzystałem z ketchupu porzadnej firmy
> kotlin, po czym w moje rece wpadł ketchup biedronkowy bodaj madero.
> I co ciekawe - madero duzo lepszy.
>
> Przeczytałem ulotkę i okazuje sie ze madero (robiony przez daytonę)
> jest przygotowany z prawie 2 x takiej ilości pomidorów jak kotlin.
> I oczywiscie jest mimo to droższy...

Najśmieszniejsze jest to, że oryginalny ketchup, ten malajski
(chiński, czy w ogóle azjatycki) wcale nie zawierał pomidorów.

> Ot marka...

Nie wiem czemu, ale stanęły mi teraz przed oczami Markowe Szczawiny
(ten biwak, to gdzie on był?).

Jarek

--
To cóż że jeść ja będę zupy i tomaty
Gdy pomnę wciąż wasz świeży miąższ
w te witaminy przebogaty
Addio pomidory, addio utracone
Przez długie złe miesiące wasz zapach będę czuł

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2014-07-21 14:54:00

Temat: Re: Ketchup - :)
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-07-21 13:00, obywatel Budzik uprzejmie donosi:
> Tak wiem, profanacja ale jednak wiele osób lubi.
> Mnie czasami też nachodzi.
> Zaprawiam pomidory ale ketchupu to mi się nie chce.
>
>
> Ostatnio bedac na biwaku skorzystałem z ketchupu porzadnej firmy kotlin, po
> czym w moje rece wpadł ketchup biedronkowy bodaj madero.
> I co ciekawe - madero duzo lepszy.
>
> Przeczytałem ulotkę i okazuje sie ze madero (robiony przez daytonę) jest
> przygotowany z prawie 2 x takiej ilości pomidorów jak kotlin.

Ponadto jest nieźle doprawiony (czytaj: nie jedzie octem).

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2014-07-21 18:31:56

Temat: Re: Ketchup - :)
Od: ikselk%g...@g...com szukaj wiadomości tego autora

W dniu poniedziałek, 21 lipca 2014 13:00:52 UTC+2 użytkownik Budzik napisał:

> I co ciekawe - madero duzo lepszy.

Mój faworyt to Włocławek - oczywiście ten pikantny (163 g pomidorów na 100 g
produktu) oraz również pikantny Pudliszki, ale generalnie nie mam aż takiej
orientacji, bo ketchupu używamy sporadycznie, jedna butelka raz na jakiś czas, bo w
charakterze pikantnych dodatków wolimy domowe marynaty i sos tatarski na bazie
majonezu "Kieleckiego". W ww ketchupach trochę ocet czuć, ale w końcu chyba właśnie
dla tego pikantnego smaku je się ketchup. "Madero" w każdym razie spróbuję także, bo
jestem ciekawa.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2014-07-21 19:16:55

Temat: Re: Ketchup - :)
Od: Budzik <b...@p...o.n.e.t.pl.nie.spam.oj> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik ikselk%g...@g...com ...

>> I co ciekawe - madero duzo lepszy.
>
> Mój faworyt to Włocławek - oczywiście ten pikantny (163 g pomidorów na
> 100 g produktu) oraz również pikantny Pudliszki, ale generalnie nie
> mam aż takiej orientacji, bo ketchupu używamy sporadycznie, jedna
> butelka raz na jakiś czas, bo w charakterze pikantnych dodatków wolimy
> domowe marynaty i sos tatarski na bazie majonezu "Kieleckiego". W ww
> ketchupach trochę ocet czuć, ale w końcu chyba właśnie dla tego
> pikantnego smaku je się ketchup. "Madero" w każdym razie spróbuję
> także, bo jestem ciekawa.

Z tego co pamietam - jest w nim 180g pomidorów.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2014-07-21 19:27:17

Temat: Re: Ketchup - :)
Od: "J.F." <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 21 Jul 2014 11:00:52 +0000 (UTC), Budzik napisał(a):
> Ostatnio bedac na biwaku skorzystałem z ketchupu porzadnej firmy kotlin, po
> czym w moje rece wpadł ketchup biedronkowy bodaj madero.
> I co ciekawe - madero duzo lepszy.
> Przeczytałem ulotkę i okazuje sie ze madero (robiony przez daytonę) jest
> przygotowany z prawie 2 x takiej ilości pomidorów jak kotlin.
> I oczywiscie jest mimo to droższy...
> Ot marka...

A tak nawiasem mowiac -
http://www.heinz.pl/pl-PL/Settings/Deprecated/Ketchu
p%20Lagodny%20342g%20but%20szkl

22.8g cukru na 100g produktu.

Toz to sam cukier jest ...

J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2014-07-21 19:37:42

Temat: Re: Ketchup - :)
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Budzik napisał:

>> Mój faworyt to Włocławek - oczywiście ten pikantny (163 g pomidorów na
>> 100 g produktu) oraz również pikantny Pudliszki, ale generalnie nie
>> mam aż takiej orientacji, bo ketchupu używamy sporadycznie, jedna
>> butelka raz na jakiś czas, bo w charakterze pikantnych dodatków wolimy
>> domowe marynaty i sos tatarski na bazie majonezu "Kieleckiego". W ww
>> ketchupach trochę ocet czuć, ale w końcu chyba właśnie dla tego
>> pikantnego smaku je się ketchup. "Madero" w każdym razie spróbuję
>> także, bo jestem ciekawa.
>
> Z tego co pamietam - jest w nim 180g pomidorów.

Rozumiem, że też w stu gramach. Biorąc różnicę, można wyznaczyć defekt
masy, a dalej już prosto ze wzoru E=mc^2 łatwo wyznaczyć wartość
energetyczną produktu.

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2014-07-21 20:01:01

Temat: Re: Ketchup - :)
Od: Budzik <b...@p...o.n.e.t.pl.nie.spam.oj> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Jarosław Sokołowski j...@l...waw.pl ...

>>> Mój faworyt to Włocławek - oczywiście ten pikantny (163 g pomidorów na
>>> 100 g produktu) oraz również pikantny Pudliszki, ale generalnie nie
>>> mam aż takiej orientacji, bo ketchupu używamy sporadycznie, jedna
>>> butelka raz na jakiś czas, bo w charakterze pikantnych dodatków wolimy
>>> domowe marynaty i sos tatarski na bazie majonezu "Kieleckiego". W ww
>>> ketchupach trochę ocet czuć, ale w końcu chyba właśnie dla tego
>>> pikantnego smaku je się ketchup. "Madero" w każdym razie spróbuję
>>> także, bo jestem ciekawa.
>>
>> Z tego co pamietam - jest w nim 180g pomidorów.
>
> Rozumiem, że też w stu gramach.

Tak, nawet 185.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2014-07-21 20:49:23

Temat: Re: Ketchup - :)
Od: XL <ikselk%gazeta.pl@gtempaccount.com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu poniedziałek, 21 lipca 2014 19:27:17 UTC+2 użytkownik J.F. napisał:

> 22.8g cukru na 100g produktu.
> Toz to sam cukier jest ...

Tam jest napisane "cukier" (w domyśle: sacharoza) czy "węglowodany"? Chciałabym
bowiem przypomnieć, że (jako organy wegetatywne) pomidory to owoce i jak wszystkie
owoce zawierają sporo cukrów różnej maści (w tym fruktozę np), a poza tym taki
ketchup z reguły zawiera zagęstniki skrobiowe (skrobia to węglowodan).
Biorąc pod uwagę duże (bo prawie dwukrotne - o ile to w ogóle prawda, a jestem
sceptyczna, bo zamiast pomidorów nagminnie stosowany jest czerwony barwnik spożywczy
koszenila!) zagęszczenie produktu w stosunku do naturalnego składu świeżego owocu,
nie ma co podnosić alarmu z powodu ilości cukrów. Generalnie nie dowierzam
producentom. Skoro taki "święty" (producent żywności dla niemowląt!!!) jak Gerber,
miał wpadkę stulecia z mięsem MOM, to jak wierzyć innym? Absolutnie im nie wierzę,
nawet w dzień dobry! Robiłam ketchup, to sama najlepiej wiem, jak ma wyglądać taki
dwukrotnie zagęszczony przecier.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2014-07-21 21:47:21

Temat: Re: Ketchup - :)
Od: masti <g...@t...hell> szukaj wiadomości tego autora

Dnia pięknego Mon, 21 Jul 2014 11:00:52 +0000 osobnik zwany Budzik
napisał:

> Tak wiem, profanacja ale jednak wiele osób lubi. Mnie czasami też
> nachodzi.
> Zaprawiam pomidory ale ketchupu to mi się nie chce.
>
>
> Ostatnio bedac na biwaku skorzystałem z ketchupu porzadnej firmy kotlin,
> po czym w moje rece wpadł ketchup biedronkowy bodaj madero. I co ciekawe
> - madero duzo lepszy.
>
> Przeczytałem ulotkę i okazuje sie ze madero (robiony przez daytonę) jest
> przygotowany z prawie 2 x takiej ilości pomidorów jak kotlin. I
> oczywiscie jest mimo to droższy...
>
> Ot marka...

z kupnych to najbardziej mi pasuje No VII z Faneksu



--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię. To grunt zabija!" T.Pratchett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Świeży koperek, natka pietruszki - przechowywanie przez parę dni
Trucizna nasza powszechna.
Napaliłam dziś...
I na moje wyszło!
czym umyć

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

To.
Gruszkami zasypanam!
Arszenik w ryzu
jabłka
Moje kuchenne ,,teorie" ?

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X