« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-21 11:04:14
Temat: Łosoś na WigilięKupiłem kilogram łososia na Wigilię, w formie fileta, i nie wiem za
bardzo co dalej z tym robić. Może ktoś doradzi jakąś potrawę, smaczną,
mało kłopotliwą w przygotowaniu. I ewentualnie jak to podać i z czym
jeść.
--
Pozdrawiam _/_/_/_/_/_/
Malkontent _/_/_/_/_/_/_/_/_/
malkontUSUŃ@go2.pl _/_/_/_/_/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-21 11:45:36
Temat: Re: Łosoś na WigilięSun, 21 Dec 2003 11:04:14 GMT, na pl.rec.kuchnia, Malkontent napisał(a):
> Kupiłem kilogram łososia na Wigilię, w formie fileta, i nie wiem za
> bardzo co dalej z tym robić. Może ktoś doradzi jakąś potrawę, smaczną,
> mało kłopotliwą w przygotowaniu. I ewentualnie jak to podać i z czym
> jeść.
Mięso z łososia zeskrob ze skóry, żeby było w bardzo drobnych kawałeczkach
(ale jednak nie np. zmielone). Dodaj sól, pieprz do smaku. Dodaj drobno
pokrojoną cebulę i magi (ja daję dużo magi). Dodaj oliwę. Dokładnie
wymieszaj. Nie wiem, jak komu, ale mojej rodzinie i znajomym taki łosoś
smakuje bardzo.
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-21 11:57:19
Temat: Re: Łosoś na Wigilię
"Malkontent" <malkontUSUŃ@go2.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:vbvauv0jj22dtlqpp6vp8c942645jbdqm7@4ax.com...
> Kupiłem kilogram łososia na Wigilię, w formie fileta, i nie wiem za
> bardzo co dalej z tym robić. Może ktoś doradzi jakąś potrawę, smaczną,
> mało kłopotliwą w przygotowaniu. I ewentualnie jak to podać i z czym
> jeść.
>
Posolic, popieprzyc, pokropic cytryna, usmazyc na oleju z cebulka i
czosnkiem, na koniec polozyc na filet ser plesniowy, przykryc patelnie
pokrywka az ser sie po rybie rozjedzie. Do tego np. makron, szpinak albo
salata.
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-21 12:02:34
Temat: Re: Łosoś na Wigilię
"Malkontent" <malkontUSUŃ@go2.pl> wrote in message
news:vbvauv0jj22dtlqpp6vp8c942645jbdqm7@4ax.com...
> Kupiłem kilogram łososia na Wigilię, w formie fileta, i nie wiem za
> bardzo co dalej z tym robić. Może ktoś doradzi jakąś potrawę, smaczną,
> mało kłopotliwą w przygotowaniu. I ewentualnie jak to podać i z czym
> jeść.
fietowany losos, mozna usmazyc jak kazdy inny filet, mozna zuzyc do sosu na
spagetti, mozna tez usmazyc we frytkownicy.
Nasz ulubiony losos to smazony tylko nie filet ale taki w dzwonkach
Pozdrawiam Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-21 12:14:16
Temat: Re: Łosoś na Wigilię
Użytkownik "Malkontent" <malkontUSUŃ@go2.pl> napisał w wiadomości
news:vbvauv0jj22dtlqpp6vp8c942645jbdqm7@4ax.com...
> Kupiłem kilogram łososia na Wigilię, w formie fileta, i nie wiem za
> bardzo co dalej z tym robić. Może ktoś doradzi jakąś potrawę, smaczną,
> mało kłopotliwą w przygotowaniu. I ewentualnie jak to podać i z czym
> jeść.
"Łosoś najprostszy"
Kupujemy filety z łososia. Na osobę przygotowujemy kawałek wielkości dużej
męskiej dłoni. Łososia myjemy, dzielimy na porcje. Wykładamy naczynie do
zapiekania lub zwykłą blaszkę (dobrze, jeśli ma brzegi) folią aluminiową.
Łososia posypujemy przyprawą do ryb - obficie, skrapiamy sokiem z cytryny,
też obficie, układamy na folii - skórą do dołu.Można go nie skrobać z łusek.
Nie trzeba folii natłuszczać, bo łosoś i tak wypuści swój tłuszcz.
Zapiekamy, aż będzie lekko brązowy z wierzchu (najpierw zrobi się taki biały
jakby, a potem złocisto-brązowy). Skóra zazwyczaj przywiera do folii (i
bardzo dobrze) - rybkę zdejmujemy więc szeroką łopatką- oddzielając ją od
razu od skóry na talerze.
Można takiego łososia ozdobić na talerzu warzywami pokrojonymi w cienkie
paseczki (papryka czerwona, zielona, żółta, cebula czerwona, por, kiełki
sojowe, marchewka) przesmażonymi krótko na oliwie z oliwek, żeby były takie
al dente.
Można też zrobić do tego sos cytrynowy lub koperkowy i zamiast z warzywami,
podąć łososia z sosem ( w sosjerce, każdy sobie sam poleje na talerzu).
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
Puste worki nadyma wiatr, bezmyślnych ludzi-próżność
(Sokrates)
http://www.misiczka.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-21 12:27:42
Temat: Re: Łosoś na Wigilię
Użytkownik "misiczka" <U...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bs439b$9np$1@news.onet.pl...
> Można też zrobić do tego sos cytrynowy lub koperkowy i zamiast z
warzywami,
> podąć łososia z sosem ( w sosjerce, każdy sobie sam poleje na talerzu).
Oczywiście PODAĆ, a nie podąć. Dęcie w łososia na Święta jest co najmniej
niewskazane ;)
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
"Męska logika - poślubić wdowę z trójką dzieci
i robić jej wymówki, że nie była dziewicą"
Tadeusz Gicgier
http://indiansummer.blog.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-21 12:59:46
Temat: Re: Łosoś na Wigiliętak sobie czytam i czytam o tych lososiach o chyba pomimo ze nie mialam w
planach go robic, to jednak zmienie zdanie. Co prawda na wigilie to nie
zdarze go przygotowac, ale na swieta to i owszem.Teraz tylko wybiore jakis
nieskoplikowany przepisik i juz. W sumie lososia nie robilam nigdy, wiec
troche sie boje ze moze mi sie nie udac, ale co tam, sprobuje:)
pozdrawiam cieplutko
**agatka**
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-21 21:06:02
Temat: Re: Łosoś na Wigilię
Użytkownik Malkontent <malkontUSUŃ@go2.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:v...@4...com..
.
W moim domu wszyscy uwielbiają "Gravlax" :
Należy zmieszać grubą sól ok.50g z drobno mielonym cukrem,
lepiej nie pudrem 1:1 , posypać fileta dość grubą warstwą mieszanki
z obu stron i odłożyć do płaskiego szklanego naczynia na 48 godzin.
Po upływie tego czasu wyjąć z naczynia, opłukać pod zimną bieżącą wodą,
osuszyć ręcznikiem i posmarować oliwą. Podaje się pokrojonego w płatki
jak wędzonego na zimno, z cytryną i mrożoną wódką.
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-22 09:04:53
Temat: Re: Łosoś na Wigilię
Użytkownik "Malkontent" <malkontUSUŃ@go2.pl> napisał w wiadomości
news:vbvauv0jj22dtlqpp6vp8c942645jbdqm7@4ax.com...
> Kupiłem kilogram łososia na Wigilię, w formie fileta, i nie wiem za
> bardzo co dalej z tym robić. Może ktoś doradzi jakąś potrawę, smaczną,
> mało kłopotliwą w przygotowaniu. I ewentualnie jak to podać i z czym
> jeść.
czytaj posty z tematu : co zrobic z lososia? 20.12.2003
beny76
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-22 09:07:48
Temat: Re: Łosoś na WigilięSkładniki na 1kg filetów z łososia (wybrać jedynie część brzuszną). Dwa
filtery przystające do siebie.
1/5 szklanki soli
1/5 szklanki cukru
1 łyżka grubo zmielonego lub utłuczonego białego pieprzu (nie moze być
zmielony drobno bo nie chodzi tu o pikatność jeno o smak)
5 g grubo pokrojonego koperku.
Technologia :
Lekko ponacinać skórę w filetach.
Natrzeć oliwą i natrzeć solą, cukrem i pieprzem. Obsypać koperkiem. Złączyć
ze sobą dwa płaty. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 48 godzin.
Przewracać rano i wieczorem (bez otwierania folii, łosoś puszcz soki i
chodzi o to aby sie to równomiernie rozłożylo). Po 48 godzinach wyjąć,
oczyścić z koperku. Przed podaniem wstawić na krótko do zamrażarki (aby
lekko stwardział, lepiej się go wtedy kroi - nie zamrażąć na kość !!!).
Kroić skośnie w płaty (są wtedy większe). Podawać na stół z ósemkami
cytryny. Nie wiem czy na Wigilię ale na świateczny stól napewno.
Wesołych Świat,
Marek Powichrowski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |