Data: 2003-12-15 16:44:47
Temat: Makowniczki
Od: "MW" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pyszne ciastka na święta
Ciasto:
40 dkg mąki
15 dkg masła /może być trochę więcej/
5 dkg drożdży rozmieszanych dokładnie z 3 łyżkami śmietany
cukier waniliowy,
2- 3 łyżki cukru pudru
2 całe jajka i 1-2 żółtka
ciasto od razu wyrobić jak za twarde to dodać śmietany
Nadzienie makowe:
mak przygotować jak do makowca , ja zawsze robię ,,na oko" ale chyba 30 -40dkg,
kilka razy mielony
do rondla wkładam 10 dkg masła, mak , bakalie jak najwięcej potem miód też na
oko i na końcu cukier niecałą szklankę a jak przestygnie wbijam 2 całe jajka
i dokładnie mieszam.
Ciasto rozwałkować po kawałku jak na pierogi , wykrawam szklanką krążki,
farsz makowy nakładać jak na pierogi tylko zalepić boki środek otwarty.
smaruje białkiem i maczam w cukrze wymieszanym z mielonymi albo
posiekanymi orzechami. Piekę na złoty kolor
Ciasto robię bardzo wolne i raczej cieniutko wałkuje.
Smacznego!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|