Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "MW" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Makowniczki
Date: 15 Dec 2003 17:44:47 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 28
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1071506687 12234 213.180.130.18 (15 Dec 2003 16:44:47
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Dec 2003 16:44:47 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.144.209.16, 217.144.192.82, 192.168.243.36
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98; Win 9x 4.90)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:183298
Ukryj nagłówki
Pyszne ciastka na święta
Ciasto:
40 dkg mąki
15 dkg masła /może być trochę więcej/
5 dkg drożdży rozmieszanych dokładnie z 3 łyżkami śmietany
cukier waniliowy,
2- 3 łyżki cukru pudru
2 całe jajka i 1-2 żółtka
ciasto od razu wyrobić jak za twarde to dodać śmietany
Nadzienie makowe:
mak przygotować jak do makowca , ja zawsze robię ,,na oko" ale chyba 30 -40dkg,
kilka razy mielony
do rondla wkładam 10 dkg masła, mak , bakalie jak najwięcej potem miód też na
oko i na końcu cukier niecałą szklankę a jak przestygnie wbijam 2 całe jajka
i dokładnie mieszam.
Ciasto rozwałkować po kawałku jak na pierogi , wykrawam szklanką krążki,
farsz makowy nakładać jak na pierogi tylko zalepić boki środek otwarty.
smaruje białkiem i maczam w cukrze wymieszanym z mielonymi albo
posiekanymi orzechami. Piekę na złoty kolor
Ciasto robię bardzo wolne i raczej cieniutko wałkuje.
Smacznego!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|