Data: 2002-11-10 09:40:20
Temat: Masa tortowa Ad. 1900
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Nie umiem robić tortów ale pomyślałem sobie, że może podzielę się z Wami
przepisem na masę tortową mojej prababci, co cukiernię na rynku w
Krośnie
około 1900roku prowadziła. Acha jest to masa raczej dla dorosłych.
30deko mielonych orzechów włoskich, szklanka cukru, dwie laski wanilii,
i mocnej wódki 60% ile zabierze.
Ucieramy wanilię z cukrem dodając wódkę, aż do uzyskania konsystencji
rzadkiego lukru, następnie powoli dodajemy (mieszając ciągle) zmielone
orzechy dążąc do uzyskania gęstej smarownej masy (gdyby było za suche
można dodać wódki. tort należy dosyć szybko smarować, ponieważ masa
w bezruchu gęstnieje.Babcia zawsze robiła ten tort przekładając na
przemian
masę orzechową i czekoladową (z prawdziwej czekolady nie kakao).
Mam nadzieję, że doczekam jakiejś recenzji
|