Data: 2004-01-11 12:30:01
Temat: [Moje wkupne] Gulasz sygedyński
Od: "Paulinka" <p...@N...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Przeczytałam, że trzeba coś pysznego wrzucić na grupę, kiedy pojawiamy się
na niej pierwszy raz.
Nadrabiam zatem zaległości i przedstawiam przepis na GULASZ SYGEDYŃSKI :
Składniki:
3 duże cebule
1 papryka czerwona
40 dag karczku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
20 dag kiszonej kapusty
kminek
liść laurowy
0,25 l rosołu
cukier
słodka papryka
olej
Wykonanie:
Cebule usmażyć na oleju razem z surową papryką, dodać łyżkę słodkiej
papryki, następnie pokrojony w kostkę karczek, obsmażyć. Do tego wszystkiego
dodać przecier pomidorowy i roztarty ząbek czosnku.
Na koniec dodać kiszoną kapustę, kilka ziaren kminku, 1 liść laurowy, zalać
rosołem i dusić ok. 1 godziny.
Danie na pewno nie należy do lekkostrawnych, ale w zimie jest genialnym
ciepłym posiłkiem. Nie wiem czemu nazywa się gulasz, dla mnie to taka
wariacja na temat bigosu. Po prostu palce lizać:).
--
Pozdrawiam
Paulinka
|