Data: 2004-01-11 13:21:50
Temat: Re: [Moje wkupne] Gulasz sygedyński
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <btrfkc$60i$1@korweta.task.gda.pl>, Paulinka
<p...@N...pl> wrote:
> Witam wszystkich bardzo serdecznie!
>
> Przeczytałam, że trzeba coś pysznego wrzucić na grupę, kiedy pojawiamy się
> na niej pierwszy raz.
Nie trzeba. :-)
> Nadrabiam zatem zaległości i przedstawiam przepis na GULASZ SYGEDYŃSKI :
Segedyński, od miejscowości Segedyn (Szeged) na Węgrzech.
>
>
> Danie na pewno nie należy do lekkostrawnych, ale w zimie jest genialnym
> ciepłym posiłkiem. Nie wiem czemu nazywa się gulasz,
Bo to potrawa austriacka pochodzenia węgierskiego (chociaż na Węgrzech
pod tą nazwą nie jest znana),
Zob.: <http://glinki.com/?l=FRM0>
> dla mnie to taka
> wariacja na temat bigosu.
A nie jest to odmiana polskiego bigosu, chociaż w wydaniu "barowym"
przypomina czasem niektóre wersje naszego "barowego" bigosu.
Władysław
Władysław
|