Data: 2003-11-14 23:20:04
Temat: Odp: Dzień dobry
Od: "Janusz Czapski" <j...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Marta Góra <m...@m...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bp2pi9$90p$...@k...task.gda.pl...
>
> Użytkownik "T.W." <t...@w...pl>
> napisał w wiadomości
> news:bp2gcg$sia$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Podaj ten przepis:-)
> Podobno tak robiła babcia Darka, ale nikt w rodzinie go
> dokładnie nie pamięta:-(
Przepis na konfiturę jest taki:
"Wziąść różę tak zwana cukrową, gdyż inny gatunek niezdatny jest na
konfiturę, oberwać listki, powycinac z nich żółte żyłki, przesiać przez sito
żeby pyłek przeleciał i pokrajać w podłużne paski. Tak przyrządzoną gotować
w wodzie dopóki nie zmięknie mniej więcej 15 minut. Następnie odlać wodę,
sklarować i na tym sklarowanym odwarze zrobić syrop, biorąc na 1 funt róży 3
funty cukru. Syrop nie może być za gęsty, gdyż róża długo się smaży. Wrzucić
w syrop obgotowaną różę i dodać małą łyżeczkę tak zwanej soli kwaśnej,
kupionej w aptece. Gdyby po kilku minutach smażona róża nie nabrała różowego
koloru, dodać jeszcze pół łyżeczki owej kwaśnej soli. Po półgodzinnym
smażeniu, gdy syrop zgęstnieje a róża będzie miała piękny przezroczysty
kolor, zdjąć z ognia i po przestudzeniu układać w słoiki."
Pozdrawiam :-)))))
Janusz
|