Data: 2003-02-27 08:29:03
Temat: Odp: Jak suszyć mięso ?
Od: "Piotr Onikki-Gorski" <r...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Piekarnik z termoobiegiem moze byc, ale o niebo lepsza jest elektryczna
suszarka do owocow. Nie tylko lepiej suszy, ale nie powoduje tez zawalow
serca przy placeniu rachunkow za prad :)))
Wolowina oczywiscie chuda, lekko ja zamrazasz, tniesz w poprzek wlokien na
3-5 mm plastry, mozesz potrzymac przez noc w solance, jakiejs zalewie
smakowej, ale nie musisz, rozciagasz (lekko, zeby nie rozerwac platow
miesa!), rozkladasz (kawalki nie powinny sie dotykac) i suszysz ok. 24
godzin. Pierwsze kilka godzin - w suszarce do owocow - na drugim biegu,
potem na pierwszym. Przypominam o kilkakrotnej zmianie ustawienia tac (gorne
na dol, dolne na gore).
Suszone mieso przechowujemy w temperaturze pokojowej, podobno moze wytrzymac
bardzo dlugi czas. U mnie nigdy nie przetrwalo dwoch tygodni. Bo jest bardzo
smaczne :))))
Uklony i usmiechy,
Piotrek
|