Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!news.man.szczecin.pl!not-for-mail
From: "kasiek" <k...@w...ps.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: KARTOFLANE WARIACJE
Date: Mon, 4 Jun 2001 10:51:02 +0200
Organization: ACI - Szczecin http://aci.com.pl
Lines: 49
Message-ID: <9ffe79$h2j$1@zeus.man.szczecin.pl>
References: <9f4vl0$v02$1@zeus.man.szczecin.pl> <9ffg13$s1i$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.14.29.228
X-Trace: zeus.man.szczecin.pl 991640617 17491 212.14.29.228 (4 Jun 2001 07:43:37 GMT)
X-Complaints-To: n...@n...man.szczecin.pl
NNTP-Posting-Date: 4 Jun 2001 07:43:37 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:53442
Ukryj nagłówki
oj, oj... pracochłonne ale wygląda na to,że warto!
kachna
Użytkownik "Lilly was here" <M...@e...com.pl> napisał w
wiadomości news:9ffg13$s1i$1@flis.man.torun.pl...
> Kotleciki ziemniaczane z serem ( albo innym nadzieniem ) - dla
mięsożerców -
> ziemniaczano mięsne.
>
> Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy i mielimy razem z
twarogiem
> ( kilka razy na jednolitą masę ) - jak na leniwe pierogi ( proporcje
> 60/40 ). Dodajemy jajko, albo dwa w zależności od ilości głodnych,
dodajemy
> sól, pieprz do smaku, bazylię ( drobniutko posiekaną lub suszoną ) i także
> samo koperek. Formujemy placki, na środek placka układamy kawałek naszego
> ulubionego sera i zawijamy kaotlecik tak aby powstało coś na kształt
klopsa
> z serem w środku.
> Obtaczamy delikatnie w bułce tartej i smażymy przewracając od czasu do
czasu
> aż bułka zbrązowieje.
>
> Przepis na mięsnio ziemniaczane jest identyczny, z tą różnicą, że do masy
> dodajemy mięsko przygotowane w nast. sposób : odpowiednia ilość karkówki,
> jedna drobno posiekana cebula, włoszczyzna.
>
> Karkówkę kroimy w plastry lub innego rodzaju mniejsze kawałki ( jeśli
> karkówka jest z kością to nawet lepiej ), wkładamy do rondla zalewamy
wodą,
> dodajemy włoszczyznę i te inne pierdoły co do wywarów się dodaje, jak
mięso
> będzie miękkie wyciągamy z wody, lekko wystudzamy, mielimy.
> Na patelni pogrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulkę, wrzucamy mięso mielone
i
> przesmażamy mieszając ok 10-15 minut. Potem to mięso dodajemy do masy
> ziemniaczano serowej i dokładnie mieszamy. Reszta j/w.
>
> Samcznego co głodnemu do tego ;)
>
>
> --
> Lilly was here
>
>
>
>
>
|