Data: 2001-06-04 08:14:08
Temat: Re: KARTOFLANE WARIACJE
Od: "Lilly was here" <M...@e...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kotleciki ziemniaczane z serem ( albo innym nadzieniem ) - dla mięsożerców -
ziemniaczano mięsne.
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy i mielimy razem z twarogiem
( kilka razy na jednolitą masę ) - jak na leniwe pierogi ( proporcje
60/40 ). Dodajemy jajko, albo dwa w zależności od ilości głodnych, dodajemy
sól, pieprz do smaku, bazylię ( drobniutko posiekaną lub suszoną ) i także
samo koperek. Formujemy placki, na środek placka układamy kawałek naszego
ulubionego sera i zawijamy kaotlecik tak aby powstało coś na kształt klopsa
z serem w środku.
Obtaczamy delikatnie w bułce tartej i smażymy przewracając od czasu do czasu
aż bułka zbrązowieje.
Przepis na mięsnio ziemniaczane jest identyczny, z tą różnicą, że do masy
dodajemy mięsko przygotowane w nast. sposób : odpowiednia ilość karkówki,
jedna drobno posiekana cebula, włoszczyzna.
Karkówkę kroimy w plastry lub innego rodzaju mniejsze kawałki ( jeśli
karkówka jest z kością to nawet lepiej ), wkładamy do rondla zalewamy wodą,
dodajemy włoszczyznę i te inne pierdoły co do wywarów się dodaje, jak mięso
będzie miękkie wyciągamy z wody, lekko wystudzamy, mielimy.
Na patelni pogrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulkę, wrzucamy mięso mielone i
przesmażamy mieszając ok 10-15 minut. Potem to mięso dodajemy do masy
ziemniaczano serowej i dokładnie mieszamy. Reszta j/w.
Samcznego co głodnemu do tego ;)
--
Lilly was here
|