Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ot-for-mail
From: "Lilly was here" <M...@e...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: KARTOFLANE WARIACJE
Date: Mon, 4 Jun 2001 10:14:08 +0200
Organization: TORMAN
Lines: 35
Message-ID: <9ffg13$s1i$1@flis.man.torun.pl>
References: <9f4vl0$v02$1@zeus.man.szczecin.pl>
NNTP-Posting-Host: 158.75.50.2
X-Trace: flis.man.torun.pl 991642467 28722 158.75.50.2 (4 Jun 2001 08:14:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@m...torun.pl
NNTP-Posting-Date: 4 Jun 2001 08:14:27 GMT
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:53430
Ukryj nagłówki
Kotleciki ziemniaczane z serem ( albo innym nadzieniem ) - dla mięsożerców -
ziemniaczano mięsne.
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy i mielimy razem z twarogiem
( kilka razy na jednolitą masę ) - jak na leniwe pierogi ( proporcje
60/40 ). Dodajemy jajko, albo dwa w zależności od ilości głodnych, dodajemy
sól, pieprz do smaku, bazylię ( drobniutko posiekaną lub suszoną ) i także
samo koperek. Formujemy placki, na środek placka układamy kawałek naszego
ulubionego sera i zawijamy kaotlecik tak aby powstało coś na kształt klopsa
z serem w środku.
Obtaczamy delikatnie w bułce tartej i smażymy przewracając od czasu do czasu
aż bułka zbrązowieje.
Przepis na mięsnio ziemniaczane jest identyczny, z tą różnicą, że do masy
dodajemy mięsko przygotowane w nast. sposób : odpowiednia ilość karkówki,
jedna drobno posiekana cebula, włoszczyzna.
Karkówkę kroimy w plastry lub innego rodzaju mniejsze kawałki ( jeśli
karkówka jest z kością to nawet lepiej ), wkładamy do rondla zalewamy wodą,
dodajemy włoszczyznę i te inne pierdoły co do wywarów się dodaje, jak mięso
będzie miękkie wyciągamy z wody, lekko wystudzamy, mielimy.
Na patelni pogrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulkę, wrzucamy mięso mielone i
przesmażamy mieszając ok 10-15 minut. Potem to mięso dodajemy do masy
ziemniaczano serowej i dokładnie mieszamy. Reszta j/w.
Samcznego co głodnemu do tego ;)
--
Lilly was here
|