Data: 2001-06-04 08:51:02
Temat: Odp: KARTOFLANE WARIACJE
Od: "kasiek" <k...@w...ps.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
oj, oj... pracochłonne ale wygląda na to,że warto!
kachna
Użytkownik "Lilly was here" <M...@e...com.pl> napisał w
wiadomości news:9ffg13$s1i$1@flis.man.torun.pl...
> Kotleciki ziemniaczane z serem ( albo innym nadzieniem ) - dla
mięsożerców -
> ziemniaczano mięsne.
>
> Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy i mielimy razem z
twarogiem
> ( kilka razy na jednolitą masę ) - jak na leniwe pierogi ( proporcje
> 60/40 ). Dodajemy jajko, albo dwa w zależności od ilości głodnych,
dodajemy
> sól, pieprz do smaku, bazylię ( drobniutko posiekaną lub suszoną ) i także
> samo koperek. Formujemy placki, na środek placka układamy kawałek naszego
> ulubionego sera i zawijamy kaotlecik tak aby powstało coś na kształt
klopsa
> z serem w środku.
> Obtaczamy delikatnie w bułce tartej i smażymy przewracając od czasu do
czasu
> aż bułka zbrązowieje.
>
> Przepis na mięsnio ziemniaczane jest identyczny, z tą różnicą, że do masy
> dodajemy mięsko przygotowane w nast. sposób : odpowiednia ilość karkówki,
> jedna drobno posiekana cebula, włoszczyzna.
>
> Karkówkę kroimy w plastry lub innego rodzaju mniejsze kawałki ( jeśli
> karkówka jest z kością to nawet lepiej ), wkładamy do rondla zalewamy
wodą,
> dodajemy włoszczyznę i te inne pierdoły co do wywarów się dodaje, jak
mięso
> będzie miękkie wyciągamy z wody, lekko wystudzamy, mielimy.
> Na patelni pogrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulkę, wrzucamy mięso mielone
i
> przesmażamy mieszając ok 10-15 minut. Potem to mięso dodajemy do masy
> ziemniaczano serowej i dokładnie mieszamy. Reszta j/w.
>
> Samcznego co głodnemu do tego ;)
>
>
> --
> Lilly was here
>
>
>
>
>
|