Data: 2012-01-14 19:55:33
Temat: Odp: Odp: Pekajace jaja
Od: "@" <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>>>> Włóż jajka do ZIMNEJ wody, przykryj, postaw na ogniu i doprowadź do
>>>> wrzenia, odkryj, od zawrzenia gotuj:
>>>> - 2 minuty (na miękko) i potem od razu do zimnej wody
>>>
>>> po 2 minutach przy tym sposobie gotowania, beda twarde va bank.
>>> max 15 sekund od zawrzenia
>>>
>>> @
>>
>> Nie.
>> --
>> XL
>
> To ja Was pogodzę :)
> Obie (oboje) macie rację. Różnica tkwi w _pokrywce_. W przykrytym garnku
> woda zawrze szybciej, jajka będą ogrzewane krócej, dlatego po zawrzeniu
> wody można potrzymać je nieco dłużej. Natomiast gotowane w odkrytym garnku
> będą ogrzewane dłużej i trzeba wyjąć je dosyć szybko po zawrzeniu wody.
> (Teorię o temperaturze ścinania białka itd. znacie sami).
>
> JBP
Nawet nie zamierzalam podejmowac rekawicy, bo od lat tak gotuje jajka,
sposob mam przetestowany i niezawodny - jak zgapilam i gotowalam kilkanascie
sekund dluzej, jajka wychodzily na twardo ;) Oczywiscie zawsze gotuje je bez
przykrywki.
Ale dzieki za intencje ;)
Pozdrawiam
@
|