Data: 2000-08-23 12:23:15
Temat: Odp: Paella prosto z Hiszapnii
Od: "Małgorzata Prożogo" <p...@a...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Skladniki:
>
> - 2,5 szklanki ryzu (razcej zwyklego, moze byc dlugoziarnisty lub jaki kto
> lubi)
Oczywiscie surowy, bo widze, ze sa watpliwosci
> - 2 papryki (kolorowe, moze byc wiecej)
> - puszka groszku zielonego
> - kilka zabkow czosnku (do smaku)
> - 3 cebule (mozna mniej lub wiecej)
> - wolowina lub wieprzowina (albo i to i to, nie za duzo, nie za malo;
chyba
> najlepiej poledwice) pokrojona w kawalki
> - mieso kurczaka (ja dalm z trzech udek) pokrojone w kawalki
> - kalmary pokrojone
> - krewetki (w Hispanii podawane w calosci/skorupkach, mozna dac zwykle
male
> mrozone, lech duze krewetki lepiej wygladaja)
> - olej, szafran, sol, pieprz ...
>
> Przygotowanie:
>
> Pokroic papryke, cebule i czosnek w kawalki dowolnej wielkosci, najlepiej
> nie za male. Mieso tez musi miec takie kawalki, zeby bylo je widac, nawet
> moga byc takie, ktore trzeba pokroic, jednak nie nalezy przesadzac.
> Na duzej patelni rozgrzac tluszcz, podsamarzyc/poddusic papryke, cebule i
> czosnek (w niektorych przepisach sa rowniez pomidory). Potem dodac mieso i
> kurczaka (posolic) i rowniez podsamrzyc, ale tak dlugo, dopoki sie nie
> usmarzy (zeby nie bylo surowe). Nastepnie dodac kalamry i krewetki (mozna
> rowniez malze). Wszystko trzeba mieszac, zeby sie nie przypalilo. Dosypac
> ryz i zalac piecioma szklankami wody ( proporcja ryzu do wody 1:2). Mozna
> czesc lub calosc wody zastapic rosolem, czego sama nie probowalam, ale
> slyszalam, ze wtedy paella smakuje lepiej. Najlepiej wczesniej do czesci
> wody (lub rosolu) dodac szafram (tak mniej wiecej dwie lyzeczki), zeby
> rozmieszac. Oczywiscie jezeli dodamy szafran do ryzu z woda nic to nie
> zmieni, tylko trudniej pomieszac. Groszek dodac jak juz woda zacznie sie
> gotowac, zeby nie stracil swoich ksztaltow i koloru. Teraz, jak wszystko
> jest juz pomieszane trzeba przykryc i pozostawi (raz na jakis czas
> mieszajac, zeby sie nie przypalilo). Robic tak dlugo, dopoki ryz nie
bedzie
> miekki a cala potrawa ma byc mniej wiecej sucha (mozna odkryc, gdzy ryz
jest
> juz miekki, zeby woda odparowala). Ryz powinien miec kolor
> zolto-pomaranczowy a wszystko powinno miec piekny zapach paelli :)
>
> W internecie mozna tez znalezc inne przepisy na te potrawe. Kazda
gospodynie
> przeciez inaczej gotuje. Ja przygotowalam swoja paelle wlasnie w ten
sposob
> i innego nie probowalam.
> Oczywiscie, kazdy moze tam dodac to, co lubi. A potrawa i tak powinna byc
> bardzo dobra. Zalezy od pomyslu.
>
> Zycze, milego gotowania i smacznego.
>
> Gosia
>
> p...@a...net
>
>
|