From: "Barbara" <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <98t4jh$6ll$1@news.tpi.pl>
Subject: Odp: Pizza ciasto -pomocy !!!
Date: Fri, 16 Mar 2001 16:35:51 +0100
Lines: 42
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
NNTP-Posting-Host: pb148.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <3...@n...ircx.pl>
X-Trace: 16 Mar 2001 16:28:29 +0100, pb148.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!news.memax.krakow.pl!news.cyf-kr.edu.pl!newsfeed.formus.pl!news.k.pl!news.
vogel.pl!news.ircx.pl!pb148.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:46683
Ukryj nagłówki
Użytkownik Mabu <m...@k...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:98t4jh$6ll$...@n...tpi.pl...
> Sorka ale już próbowałem wszelkich sposobów aby ciasto było nie wyrośnięte
> ale i nie twarde (nóż mi się stępił przy cięciu :)) Co robię źle.
> Mam kuchenkę z termoobiegiem.
> Pomóżcie
> Na ile mam zostawić ciasto do wyrośnięcia i ile piec i w jakiej
temperaturze
> w piekarniku.
> Ciasto robię takie: mąka, drożdże, jajko, ciut oleju sól. cukier,
przyprawy
> Pozdrawiam,
> Mariusz
Do ciasta na pizze nie daje sie jajka, mam przepis z kuchni wloskiej: 30 dag
maki, 2 lyzki oleju, 2-3 dag.drozdzy, ok. 3/4 szkl. cieplej wody i 1/2
lyzeczki soli, zawsze sie sprawdza.
Generalnie, jesli chodzi o ciasto drozdzowe, to lubi byc wyrabiane.
Ciasto (czy to na pizze czy slodkie) bedzie dobrze wyrosniete i pulchne gdy
wyrobi sie je dwa razy: najpierw po wymieszaniu skladnikow trzeba je dobrze
wyrobic, odstawic do wyrosniecia, potem je "przebic" czyli przywalic mu z
piachy i jeszcze raz ze 2 min wyrabiac i dopiero teraz przelozyc do formy i
jeszcze raz pozwolic wyrosnac.
Ciasto drozdzowe wklada sie do cieplego piekarnika, ale jesli chodzi o
termoobieg, to przynajmniej u mnie on strasznie wysusza, wlasciwie go przez
to nie wykorzystuje, moze przez to cos jest nie tak u Ciebie.
Pytasz o czas wyrastania - tego nie mozna podac jednoznacznie, to zalezy od
wielu czynnikow, czasem wystarczy 15 min a czasem 45.
Jakich drozdzy uzywasz? Ja nie wierze w suszone, nic mi z nich nie wychodzi,
wole swieze.
Troche przynudzilam, ale moze cos pomoge.
Pozdrawiam
Basia
>
>
|