Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!news.man.szczecin.pl!not-for-mail
From: "kasiek" <k...@w...ps.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Poulet Marengo-dlugie
Date: Tue, 19 Jun 2001 12:38:51 +0200
Organization: ACI - Szczecin http://aci.com.pl
Lines: 45
Message-ID: <9gn634$6ln$1@zeus.man.szczecin.pl>
References: <3...@i...zabrze.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.14.29.228
X-Trace: zeus.man.szczecin.pl 992943012 6839 212.14.29.228 (19 Jun 2001 09:30:12 GMT)
X-Complaints-To: n...@n...man.szczecin.pl
NNTP-Posting-Date: 19 Jun 2001 09:30:12 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:55440
Ukryj nagłówki
już prawie czuję zapach..
kachna, która lubi kurczaka a takiego jak proponujesz nie jadła
pozdrawiam
Użytkownik "Magda Rzepka" <m...@i...zabrze.pl> napisał w wiadomości
news:3B2F18BB.A95EAA9A@itam.zabrze.pl...
> Hej.
> Z przyjemnoscia podaje ciekawy przepis na kurczaka.
> Jak przeczytalam przepis ten zawdzieczamy kucharzowi Napoleona
> Bonaparte, ktory po zwyciestwie bitwy pod Marengo przyrzadzil kurczaka z
> pomidorami i czosnkiem.
> Z czasem do przepisu dorzucono pare skladnikow.
>
> Potrzebne:
> Duzy kurczak pokrojony na kawalki
> 50 dkg pomidorow
> 2 zabki czosnku
> 10 cebulek szalotek
> 1/2 szklanki wytrawnego bialego wina
> 4 lyzki dobrej oliwy
> kostka rosolu z kury
> lyzka maki
> peczek zielonej pietruszki
> 20 dkg pieczarek i lyzka masla
> sol i pieprz
> -------------------------
> Rozgrzac oliwe, usmazyc na zloto kurczaka, wyciagnac. Na tej samej
> oliwie usmazyc cebulke i czosnek. Dodac make, pomieszac energicznie;
> dodac pomidory, pietruszke, kostke rosolowa rozpuszczona w 1/2 szklanki
> goracej wody, wino, sol, pieprz, pomieszac. Wrzucic kurczaka i niech
> sobie mruga na malym ogniu gdzies 40 minut. W miedzyczasie smazymy na
> masle pieczarki, dodajemy pod koniec gotowania kurczaka i jeszcze
> trzymamy na ogniu 10 min.
> ---------------------------
> Zamiast szalotek wzielam cebule, dwie.
> Podalam z ugotowanym na sypko ryzem.
> Pieczarek mialam wiecej, ok. 40 dkg.
> Bylo prze-smako-wite! Oczywiscie wino otwarte do gotowania dokonczylismy
> przy posilku :))
> Do posilku zasiadlo 5 osob, nic nie zostalo :)))))))))
>
> Pozdrowienia-sloneczka
> Magda
|