Data: 2001-06-19 09:17:47
Temat: Poulet Marengo-dlugie
Od: Magda Rzepka <m...@i...zabrze.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Hej.
Z przyjemnoscia podaje ciekawy przepis na kurczaka.
Jak przeczytalam przepis ten zawdzieczamy kucharzowi Napoleona
Bonaparte, ktory po zwyciestwie bitwy pod Marengo przyrzadzil kurczaka z
pomidorami i czosnkiem.
Z czasem do przepisu dorzucono pare skladnikow.
Potrzebne:
Duzy kurczak pokrojony na kawalki
50 dkg pomidorow
2 zabki czosnku
10 cebulek szalotek
1/2 szklanki wytrawnego bialego wina
4 lyzki dobrej oliwy
kostka rosolu z kury
lyzka maki
peczek zielonej pietruszki
20 dkg pieczarek i lyzka masla
sol i pieprz
-------------------------
Rozgrzac oliwe, usmazyc na zloto kurczaka, wyciagnac. Na tej samej
oliwie usmazyc cebulke i czosnek. Dodac make, pomieszac energicznie;
dodac pomidory, pietruszke, kostke rosolowa rozpuszczona w 1/2 szklanki
goracej wody, wino, sol, pieprz, pomieszac. Wrzucic kurczaka i niech
sobie mruga na malym ogniu gdzies 40 minut. W miedzyczasie smazymy na
masle pieczarki, dodajemy pod koniec gotowania kurczaka i jeszcze
trzymamy na ogniu 10 min.
---------------------------
Zamiast szalotek wzielam cebule, dwie.
Podalam z ugotowanym na sypko ryzem.
Pieczarek mialam wiecej, ok. 40 dkg.
Bylo prze-smako-wite! Oczywiscie wino otwarte do gotowania dokonczylismy
przy posilku :))
Do posilku zasiadlo 5 osob, nic nie zostalo :)))))))))
Pozdrowienia-sloneczka
Magda
|