Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sledz a la'trestan Odp: Sledz a la'trestan

Grupy

Szukaj w grupach

 

Odp: Sledz a la'trestan

« poprzedni post
Data: 2003-04-13 05:28:47
Temat: Odp: Sledz a la'trestan
Od: "Stanislaw" <t...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

> > Wlasnie ide konczyc przyprawianie sledzika po mojemu.
> Prosimy o pikantne szczegóły :-)
>
> > Jak ktos chetny to potem napisze ile co i czego dodalem.
> Bardzo proszę.
>
> Anetek (kocham śledzie!)

Przepraszam,ze z malym poslizgem odpowiadam ale nie mialem ostatnio kontaktu
z komputerem.
I tak,sledzik a,la trestan (na pewno juz podobny przepis gdzies istnieje)
robie z :
1kg matyjasow z beczki(czyli filety solone)
2 cebulki srednie
3 ogorki kiszone
1 zabek czosnku
1 cytryna
ziola prowensalskie,majranek,papryka czerwona slodka
musztarda,chrzan,przecier pomodorowy,majonez
smietana i olej.

Przygotowanie:

Wymoczone sledziki czyli platy kroje wzdluz i potem w kwadraciki gdzies po 2
cm ale to do woli
wkladam do miseczki i zakrapiam cytryna .Na 1 kg sledzia cala cytyryna i
odstawiam do lodowki na jakes 3-4 godz.W miedzy czasie pokroje drobniutko w
kostkie cebule,obiore ze skorki ogorki kiszone i drobniutko pokroje w
kostkie.i przygotuje sobie zabek czosnku a jak ktos lubi moze byc i dwa ale
nie za duzo.
Po 4 godzinach wyjmuje sledzika z lodowki i zaczynam go przyprawiac tzn
posypywac ziolami prowensalskimi i majrankiem Robie to w ten sposob ,ze
ukladam warstwe sledzika posypuje ziola i majranek potem cebulkie i ogorek i
nastepna warstwa .Kiedy sledzik juz na "sucho" przyprawiony przygotowuje
zalewe.
Pojemnik smietany wlewam do miseczki w ktorej juz beda "dojrzewac" sledziki
do tego lyszkie stolowa oleju i dwie lyzeczki majonezu.calosc rozmieszam.
wciskam zabek czosnku,pol lyzeczki musztardy i pol lyzeczki chrzanu i dalej
mieszamNa koncu dodaje dwie lyzeczki przecieru pomidorowego i odrobine
papryki czerwonej.Po dokladnym wymieszaniu( mozna posmakowac zalewe i dodac
jakegos skladnika jak smak za mdly lub za slaby) do zalewy wrzucamu
przygotowanego "na sucho" sledzika i mieszamy,zeby caly sledzik byl
zamaczany w zalewie."Przyglaskac" z gory lyszka zeby ladnie
wyrownac,przykryc miseczkie zeby nie kusilo i do lodowki.Spozywac dopiero po
24 godzinach a im pozniej (jak doczeka) to lepiej.

Zycze smacznego
Stanislaw z Gdanska





 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
15.04 Aneta Baran
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6