Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sledz a la'trestan Odp: Sledz a la'trestan

Grupy

Szukaj w grupach

 

Odp: Sledz a la'trestan

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Stanislaw" <t...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Sledz a la'trestan
Date: Sun, 13 Apr 2003 07:28:47 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 53
Message-ID: <b7aslj$q3i$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <b6mr2r$mfv$1@nemesis.news.tpi.pl> <b773fc$9s1$2@sunnews.cern.ch>
NNTP-Posting-Host: morenka.net.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1050211828 26738 193.110.228.170 (13 Apr 2003 05:30:28
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 13 Apr 2003 05:30:28 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:152730
Ukryj nagłówki

> > Wlasnie ide konczyc przyprawianie sledzika po mojemu.
> Prosimy o pikantne szczegóły :-)
>
> > Jak ktos chetny to potem napisze ile co i czego dodalem.
> Bardzo proszę.
>
> Anetek (kocham śledzie!)

Przepraszam,ze z malym poslizgem odpowiadam ale nie mialem ostatnio kontaktu
z komputerem.
I tak,sledzik a,la trestan (na pewno juz podobny przepis gdzies istnieje)
robie z :
1kg matyjasow z beczki(czyli filety solone)
2 cebulki srednie
3 ogorki kiszone
1 zabek czosnku
1 cytryna
ziola prowensalskie,majranek,papryka czerwona slodka
musztarda,chrzan,przecier pomodorowy,majonez
smietana i olej.

Przygotowanie:

Wymoczone sledziki czyli platy kroje wzdluz i potem w kwadraciki gdzies po 2
cm ale to do woli
wkladam do miseczki i zakrapiam cytryna .Na 1 kg sledzia cala cytyryna i
odstawiam do lodowki na jakes 3-4 godz.W miedzy czasie pokroje drobniutko w
kostkie cebule,obiore ze skorki ogorki kiszone i drobniutko pokroje w
kostkie.i przygotuje sobie zabek czosnku a jak ktos lubi moze byc i dwa ale
nie za duzo.
Po 4 godzinach wyjmuje sledzika z lodowki i zaczynam go przyprawiac tzn
posypywac ziolami prowensalskimi i majrankiem Robie to w ten sposob ,ze
ukladam warstwe sledzika posypuje ziola i majranek potem cebulkie i ogorek i
nastepna warstwa .Kiedy sledzik juz na "sucho" przyprawiony przygotowuje
zalewe.
Pojemnik smietany wlewam do miseczki w ktorej juz beda "dojrzewac" sledziki
do tego lyszkie stolowa oleju i dwie lyzeczki majonezu.calosc rozmieszam.
wciskam zabek czosnku,pol lyzeczki musztardy i pol lyzeczki chrzanu i dalej
mieszamNa koncu dodaje dwie lyzeczki przecieru pomidorowego i odrobine
papryki czerwonej.Po dokladnym wymieszaniu( mozna posmakowac zalewe i dodac
jakegos skladnika jak smak za mdly lub za slaby) do zalewy wrzucamu
przygotowanego "na sucho" sledzika i mieszamy,zeby caly sledzik byl
zamaczany w zalewie."Przyglaskac" z gory lyszka zeby ladnie
wyrownac,przykryc miseczkie zeby nie kusilo i do lodowki.Spozywac dopiero po
24 godzinach a im pozniej (jak doczeka) to lepiej.

Zycze smacznego
Stanislaw z Gdanska





 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
15.04 Aneta Baran
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"